JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så ska Ericsson skära 10 000 jobb
Ericssonfacket väntar nu att koncernledningen inom 14 dagar presenterar en plan för att ta bort cirka 10 000 jobb.

Utförsäljningen av Ericssons italienska bolag Sielte, omplacering av AXE- programmerare, minskning av den administrativa personalen samt minskning av installationspersonal i hela den globala organisationen, ingår sannolikt i denna effektiviseringsplan, enligt de uppgifter Elektroniktidningen fått fram.



- Ingenting är ännu beslutat. Vi kan inte kommentera någonting i den bild som facket ger. Ericsson lämnar besked den 28 januari. Då redovisar vi så detaljerade uppgifter som vi någonsin kan, säger Pia Gideon, ansvarig för externa kontakter i Ericssonkoncernen.

Det var i början av december som koncernchefen Sven-Christer Nilsson vid en träff med branschanalytiker sade att cirka 10 000 jobb kommer att försvinna. Det är knappt 10 procent av koncernens anställda. Ericsson har sedan gjort klart att det inte handlar om att

10 000 personer förlorar jobbet, utan framför allt om omplaceringar och andra åtgärder. Tidigare år har minst 5 000 anställda bytt jobb varje år inom Ericsson och de fackliga organisationerna väntar nu att siffran går upp under 1999.

Efter Sven-Christer Nilssons besked har facket krävt en precisering och denna redovisning är på väg. Koncernchefen diskuterar nu med företrädare för de fyra svenska fackföreningarna Ledarna, Metall, SIF och CF och de har givit tysthetslöfte som innebär att de inte skall avslöja detaljerna i nedskärningsprogrammet. Facket skall få uppgifterna före 28 januari men ledande fackliga företrädare har redan idag en relativt klar bild av vad som är att vänta.



Mindre administration


Elektroniktidningen har talat med representanter för de fyra facken och kan redovisa en prognos för hur nedskärningarna kommer att fördelas. Det handlar om tusentals jobb på fyra olika områden.

Ericsson inför nu nya och effektivare rutiner för hantering av till exempel order och fakturor. Den nya tekniken innebär att tusentals administrativa jobb försvinner och där får Ericsson sannolikt störst problem med att omplacera de övertaliga. Det är svårt att omskola den administrativa personalen till exempelvis programmerare, säger fackets folk.

Färre AXE-varianter


Tidigare hade Ericsson uppemot 10 000 AXE-programmerare och denna siffra har sjunkit på senare år. En stor del av dessa Plexprogrammerare har utvecklat speciella versioner av AXE-programvara, det finns flera hundra versioner av AXE, skräddarsydda för olika telefonbolag. Facket väntar nu att Ericsson beslutar minska antalet AXE-versioner kraftigt. Kvar blir bara ett basutbud.

Det innebär att tusentals Plexprogrammerare inte längre behövs. De kan omskolas till andra programmeringsjobb inom Ericsson, menar facket. I framtiden kommer telefonbolag som vill ha egna versioner av AXE sannolikt att få betala extra för detta. Ericsson har en stor internationell fältorganisation som svarar för installation i över 100 länder.

Här väntar facket nedskärningar på grund av att färdigmontering och provning görs på fabrik. Tidigare har Ericssons fabriker levererat delsystem som sedan monterats samman vid installationen av nya telenät. När fabrikerna nu kan leverera kompletta noder går Ericsson mot en situation som liknar datavärldens plug-and-play.



Säljer Sielte


Ericsson har hittat en köpare för sitt installationsbolag Sielte. Det italienska bolaget Sieti/Itel är berett att köpa Sielte för cirka 2 miljarder kronor. Sielte bygger telenät i Italien och andra länder. Företaget har cirka 3 000 anställda och facket räknar med att Sielte kommer att ingå i nedskärningsprogrammet.

Facket väntar också att koncernledningen presenterar en så kallad målnivå för antalet anställda i varje land.

Dan Törnström,  Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)