JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radarliknande modulation utmanar Bluetooth

Amerikanska regleringsmyndigheten FCC utreder nu införandet av en helt ny modulationsteknik, kallad ultra-wideband radio, UWB.

UWB liknar radartekniken men används för kommunikation. Tekniken kommer från det militära området, inte från traditionella telekomföretag.



Om UWB nu håller vad förespråkarna lovar så kan tekniken utmana Ericssons nya korthållslänk Bluetooth. Den amerikanska tidningen New York Times presenterade UWB som ett viktigt tekniskt genombrott i slutet av december.

- Det är en revolutionerande metod. Ingen har provat detta för kommunikationssystem enligt den beskrivning som görs av New York Times. Jag känner inte till något liknande och tycker detta är klart intressant, säger Östen Mäkitalo, teknisk expert på radioteknik och tidigare chef för Telia Research.

Det amerikanska företaget Time Domain Corp har bett FCC godkänna användningen av UWB och företaget väntar nu på beslutet. Time Domain planerar att börja sälja UWB-baserade system för radarövervakning i mitten av 1999, till exempel för att polisen skall kunna se genom en vägg. Men den viktigaste marknaden för UWB är billiga korthållslänkar, enligt Time Domain. Och det är just denna marknad som Ericsson mutat in för Bluetooth.



Under normal brusnivå


UWB sänder på mycket låg effekt, under den normala brusnivån, och frekvensmyndigheterna borde därför normalt inte resa några hinder. Men om tiotals miljoner användare börja sända signaler som ligger under den normala brusnivån kan detta ändå påverka annan radiokommunikation. Frekvensmyndigheternas bedömning är därför av avgörande betydelse för hur snabbt den nya tekniken kan och får spridas.

Om FCC:s utredningar visar att UWB inte stör även vid användning i mycket stor skala så kan UWB naturligtvis få snabb spridning.

UWB baseras på samma grundprincip som radartekniken. En radar skickar en kort puls inom ett brett frekvensband. Sedan fångas reflexerna från radarsignalen upp, deras läge kontrolleras och informationen behandlas.

Radarsystem använder flera hundra megaherz bandbredd för sin signal. Det är också en fördel att använda högre frekvensband, som 3 - 3,5 GHz, då vågutbredningsegenskaperna är desamma inom frekvensbandet. På samma sätt som radarsystem sänder UWB mycket korta pulser inom ett brett frekvensband med mycket låg effekt och överför på detta vis digital information. En mottagare fångar upp pulserna och återställer informationen.

- Det är en smart teknisk lösning. Med UWB kan radiospektrum användas effektivare än med dagens traditionella modulationssystem, säger Mäkitalo.

- UWB är inget trolleri. Det är ett ovanligt sätt att hantera radiotransmissionen. Det kan bli så att UWB fungerar om det inte finns några praktiska hinder som ännu inte är redovisade, säger han.

Ett fungerande kommunikationssystem baserat på UWB måste till exempel klara tidskontrollen så att många abonnenter samtidigt kan kommunicera.

- Om UWB håller vad det lovar så tar det inte lång tid innan det bekräftas. Idag går det mycket snabbt att industrialisera ny teknik, säger Östen Mäkitalo.

- Det är mycket möjligt att UWB kan konkurrera ut Bluetooth. Bluetooth baseras på traditionell modulationsteknik och frekvenshopp. UWB borde passa mycket bra just för korthållskommunikation. Då kan den här tekniken vara lämplig.

Experter i Ericsson Mobile Communication i Lund ser dock inget hot från UWB. De menar att Bluetooth har tillräcklig prestanda för att vara konkurrenskraftigt.

- Vi ser UWB som ett långsiktigt FoU-projekt, säger Örjan Johansson vid Ericsson Mobile Communications.

Göte Andersson

www.uwb.org

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)