JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny standard gör även mobiltelefonin IP-baserad
Hittills har mobiltelefonin inte omfattats av telekomvärldens massiva övergången till internetprotokollet, IP. Tekniken har inte varit mogen.

Men nu är det dags. En standard som skallvara färdig i år är första steget mot "The all IP Network". De första produkterna kommer år 2003.



Nu siktar telekomindustrin på att införa IP-telefoni även i mobilnäten. Ny global standard blir klar i slutet av året, enligt planerna. Målet är "The all IP Network" som klarar både IP-telefoni och andra Internettjänster.

Drivkraften är mycket stora besparingar och att nya tjänster kan införas både billigare och snabbare i IP-nät än i traditionella kretskopplade mobiltelefoninät, som GSM.

- Jag räknar med att de amerikanska mobilnätoperatörerna med TDMA-nät blir först. De vill flytta mobiltelefonin från dagens TDMA-nät. De planerar att införa IP-telefoni i paketdatanätet Edge år 2003. GSM-operatörerna börjar år 2005. Det är min prognos, säger Jörgen Lantto i det svenska konsultföretaget Northstream som arbetar på uppdrag av amerikanska AT&T Wireless med standardisering av mobila IP-nät.



Varje mobil får IP-adress


Varje mobilabonnent får en egen IP-adress och är ansluten on-line till Internet via snabba paketdatanät som klarar upp till 2 Mbit/s. Med tillräckligt hög kapacitet i näten ger on-lineanslutningen mycket bra svarstider för alla datatjänster. Kvaliteten på talet skall inte bli lidande, eftersom telefonitrafiken får förtur i nätet så att inga störande fördröjningar uppstår.

Denna nya framtidsvision är självklart lockande för världens mobilnätsoperatörer. Det är detta som det mobila Internet verkligen handlar om. Utvecklingen innebär att dagens kretskopplade digitala mobiltelefoninät - GSM, TDMA, PDC och IS95 - kommer att avvecklas på sikt när de nya mobila IP-näten tar över.

I slutet av året skallstandarden för "The all IP Mobile Network" finnas framme. Systemleverantörerna beräknas ha produkter framme 2002-2003 och år 2003 startar utbyggnaden. Så ser industrins tidsplan ut, enligt Jörgen Lantto.

Den globala standardiseringsorganisationen 3GPP kommer att svara för standardiseringen, framför allt för GSM, amerikanska TDMA och japanska PDC. Självklart återstår det att se om tidsplanen håller, men det viktiga är att industrin nu satt upp det nya målet. Det innebär att bollen är i rullning.



Kretskopplat fasas ut


Övergången till IP är ett logiskt steg i utvecklingen. De närmaste åren inför mobilnätoperatörer världen över nya paketdatanät som följer standarden för tredje generationens kärnnät och radionät. Kärnnäten kallas Evolved GSM och Evolved ANSI-41.

I dessa kärnnät finns både ett kretskopplat mobiltelefoninät och paketdatanät. I GSM-världen är det paketdatanäten GPRS och Edge som gäller. Paketdatanäten bär IP-trafiken ända fram till mobilabonnenten.

I den första versionen av standarden för 3G-näten, så hanteras mobiltelefontjänsten i ett kretskopplat nät och Internettrafiken i ett paketdatanät. Den versionen kallas Release 99 och har utarbetats av 3GPP. Den gäller både för kärnnäten och radionäten.

Nyheten i den nya standarden för The all IP Network, kallad Release 00, är att paketdatanätet skall hantera både telefonitjänster och Internettjänster ända fram till abonnenten. IP-telefoni ersätter därmed traditionell kretskopplad mobiltelefoni.

Detta kräver i sin tur att både kärnnät och radionät har tillräckligt bra prestanda för att undvika förseningar. Det är ett mycket kritiskt problem som industrin nu räknar med att klara.

En ännu viktigare fråga är det nya mobila IP-telefonisystem som skall införas i de mobila IP-näten. Det måste klara samma funktioner som dagens kretskopplade mobiltelefonisystem. Det finns två konkurrerande alternativ; H.323 som utvecklats av ITU och SIP som utvecklats av IETF. Båda är avsedda för fasta telefoninät och de måste anpassas och vidareutvecklas för att klara mobilnät. Ett sådant arbete pågår redan, men det återstår att se vilket alternativ som vinner och hur marknaden delas.

Det nya mobila IP-telefonisystemet skall även klara samtrafik med kretskopplad telefoni i dagens publika telefonnät, GSM och WCDMA-nät. Detta innebär att det IP-telefonisystemet måste klara hela den GSM-signaleringen och de tjänster GSM- näten klarar - en jätteuppgift för systemleverantörerna.

Enligt Ericssons experter finns det tre mycket viktiga frågor där 3GPP måste välja väg i år. Det gäller val av nätarkitektur, principer för tjänstestyrning och några viktiga terminalfrågor, till exempel att definiera flera terminalklasser och terminalmobilitet, så att en mobiltelefon klarar roaming i andra nät än hemnätet.

- I Release 00 behövs val på dessa tre punkter och det är stora frågor som tidigast är klara i december år 2000, säger Mats Nilsson, Ericssondirektör med ansvar för standardisering.

I den tekniska rapport som 3GPP utarbetade 1999 för the All IP Network redovisas en lång lista med problem som måste lösas. Flera experter i branschen anger att det arbete som nu skall utföras inom 3GPP blir lika stort som när den första versionen av 3G-standarden (Release 99) utarbetades 1998 och 1999. Det var ett jätteprojekt. Frågan är självklart om företagen lyckas samarbeta lika bra även denna gång. Om nya IP-standarden blir klar i december är det ett nytt rekordjobb.

Göte Andersson



Produkter på väg för mobila IP-nät


IP-tekniken slår först igenom i de fasta delarna av mobilnäten. Vid GSM World Congress lanserade Ericsson en IP-router och en arkitektur för IP-baserade basstationsnät. Routern, RXI820, är tänkt för den del av nätet som förbinder varje basstationsstyrenhet med upp till 500 basstationer. Dagen därpå sa Nokia att motsvarande produkt är på väg.

Några dagar senare köpte Telia Mobile ett nationellt IP-nät av Cisco som skall klara mobila Internettjänster. Ciscoväxlarna skallsitta i mobilnätens kärnnät, alltså steget före det nät som Ericssonroutern är tänkt för. Telias beslut innebär att ATM-tekniken konkurreras ut. Ericsson hade erbjudit sina ATM-routrar men fick inte denna order.

Till radionätet finns ännu inga helt IP-baserade produkter.

GA



Två standardorgan bereder väg för 3G


Standardiseringen av tredje generationens mobiltelefoni har drivits inom två globala organisationer som heter 3GPP (Third Generation Partnership Project) och 3GPP2 (Third Generation Partnership Project2) . Inom 3GPP samlas de som står bakom GSM, amerikanska TDMA/IS136 och japanska PDC, tre av världens fyra stora mobilnätstandarder. I 3GPP2 finns de företag som står bakom den amerikanska standarden IS95, även kallad cdmaone.

Eftersom organisationerna har stöd från systemleverantörer, nätoperatörer och standardiseringsorganisationer för alla viktiga marknaderna världen över kan de utarbeta kompletta specifikationer som Internationella Teleunionen sedan bara formellt godkänner som färdiga rekommendationer, det vill säga standarder.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)