Över hälften av stadsnäten använder Ethernet, och var fjärde använder ATM. Och trots att många tror på den nya tekniken DTM så har få stadsnät valt att investera i den. Ett skäl är brist på produkter.Ethernet och ATM dominerar i de stadsnät som nu byggs upp i Sverige. I 139 kommuner byggs stadsnät, och 130 av dem använder optokabel.
Av de 130 kommunerna har 111 - med inalles 2,15 miljoner hushåll - även valt transmissionssystem. Hela 53 procent har valt Ethernet som transmissionsstandard, 27 procent ATM, 14 procent SDH och bara sex procent har hittills valt den nya svenska standarden DTM.
Det framgår av en enkät som Elektroniktidningen genomfört.
Trots att de flesta stadsnät erbjuder fast anslutning för IP-trafik väljer man ändå olika transmissionssystem för att producera tjänsterna. Det är uppenbart att valet inte är självklart.
- Jag tror att pris och prestanda talar för Ethernet, kommenterar Jörgen Hammarstedt, ordförande i Stadsnätsföreningen orsaken till att Ethernet är vinnaren i de svenska stadsnäten.
DTM har fått mycket positiv kritik och tekniken lovar mycket men få har valt DTM som standardteknik. Varför går det så dåligt för DTM i de svenska stadsnäten?
- Det beror på att det finns för få produkter. Det behövs backboneväxlar, accessnoder och accessprodukter hos abonnenterna och först år 2000 lovar Dynarc och Net Insight att komma med fullt sortiment. Det finns betydande osäkerhetsproblem med DTM, säger Hammarstedt.
Valet av transmissionssystem är också viktigt för de stadsnät som själva vill kunna erbjuda ett fullt sortiment av teletjänster. Ethernet klarar IP-tjänsterna men när tidskritiska tjänster skall klaras krävs normalt SDH, ATM eller den nya DTM-tekniken.
En lösning är naturligtvis att göra som Umenet och införa både Ethernet och SDH. Det går bra när det finns lediga fibrer. Samtidigt är utvecklingen så snabb att Ethernet på sikt kanske även kan klara de tidskritiska tjänsterna.
När Sandviken började bygga sitt stadsnät 1996 ville man ha en standard som klarade att separera trafiken gentemot olika kunder.
- Det fanns inga andra alternativ än ATM på den tiden. Idag är Ethernet ett bra alternativ för stadsnät. Om man standardiserar DTM-tekniken så skulle jag mycket väl kunna tänka mig DTM, om jag tvingas välja igen. DTM-tekniken är enkel och har hög säkerhet, säger Ulf Borbos, chef för Sandnet.
Vallentuna Elverk har valt DTM.
- Vi bedömer DTM som en teknik som har framtiden för sig. En stor fördel är de goda trafikstyrningsmöjligheterna, säger Bo Werin i Vallentuna Elverk som vill klara både IP-tjänster och digital-tv via DTM-nätet.
Härnösand kombinerar SDH och DTM.
- Vi använder en SDH-ring på 155 Mbit/s och en DTM-ring på 1,6 Gbit/s. DTM är helt överlägset när det gäller administrationen av nätet. Hela nätet kan övervakas av en enda person, säger Hans Sjöqvist vid Härnösands Energi och Miljö.
Mariestads Energi valde SDH av marknadsskäl.
- Vi har valt att bygga nätet på SDH. Det är mycket viktigt att se till vilka kunder man ska ha i sitt stadsnät. Om man bara ska köra intern trafik fungerar det med ATM eller DTM. Men om man vill ta in kunder utifrån, till exempel teleoperatörer, måste man använda standardiserad teknik, och då är det bara SDH som gäller, säger Stefan Karlsson, IT-chef för Mariestads Energi.Dan Törnström
Ulf Boivie
Göte Andersson