JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telias dubbelnät klart år 2000

Telia moderniserar nu sitt GSM-nät för att dramatiskt öka kapaciteten. I det nya nätet integreras GSM och DCS1800, en ny generation effektivare radiobasstationer införs och ny intelligent trafikstyrning.

Telias nya nät är ett tvåbandsnät (dual-band) med GSM och DCS1800 sammanbyggt. DCS1800 byggs ut för att nå hög kapacitet framför allt i stora orter. Före år 2000 beräknas nätet bli utbyggt i huvuddelen av landets kommuner. Utrustningen skall levereras av Ericsson och Nokia.

Nätet byggs med så kallad mikrocellstruktur. Det innebär att basstationerna placeras tätare än tidigare, framför allt i städerna. Antalet basstationer måste alltså ökas för att nå samma yttäckning. Idag har GSM-nätet cirka 2 000 celler, (egentligen cellplatser) med minst en radiobasstation. I det nya nätet beräknas antalet bli mellan 4 000 och 6 000 inom några år.

Redan 1994 krävde Telia att leverantörerna tog fram en ny basstation med bättre prestanda. Bland annat skulle den väga maximalt 20 kilo och ha volymen högst 20 liter för att passa de mikrocellbaserade nät Telia ville bygga.



Lätta att installera


Nu har Telia testat RBS2000 från Ericsson och Prime Site från Nokia, och man anger att dessa i stort är likvärdiga. Ingen av dem uppfyller alla Telias krav men båda anses vara på rätt väg och skall nu införas i nätet. Båda kan användas för såväl GSM- som DCS1800-nät.

De nya små basstationerna har flera fördelar. De kan installeras lätt och kräver inga särskilda byggnader. De har lägre uteffekt, vilket spar energi. Nokia och Ericsson anger att besparingen uppgår till 60-70 procent per cellplats, jämfört med den äldre tekniken.

Möjligheten att uppdatera programvara under drift är en annan viktig nyhet i RBS2000. Telia uppdaterar samtliga basstationer några gånger per år, i storstäderna så ofta som två gånger i månaden.



Utjämnad nätbelastning


Både Nokia och Ericsson har produkter för intelligent hantering av radionäten. De går ut på att styra trafiken till de minst belastade cellerna och på så sätt få maximal kapacitet ur nätet. Med funktioner som frekvenshoppning, hierarkisk radiocellstruktur och adaptiv kanalallokering kan nätkapaciteten höjas ytterligare.

Alla dessa har dock Telia inte infört ännu. Man har frekvenshoppning och vissa funktioner i hierarkisk cellstruktur i drift med Ericssonprodukter.

Nokias motsvarande produkt, som kommer i höst, utlovar kapacitetshöjning upp till 40 procent. Ingen leverantör har ännu presenterat några tillräckligt bra produkter för Telia baserade på adaptiv kanalallokering.

Ett annat problem för Telia är att man inte kan blanda utrustning från Ericsson och Nokia hur som helst i nätet. Ett GSM- eller DCS1800-nät består av mobilväxelenheter, basstationsstyrningar och radiobasstationer. I Ericssons nät är upp till 512 radiobasstationer anslutna till en basstationsstyrning. Flera basstationsstyrningar kan anslutas till en växelenhet. Mellan dessa finns ett öppet gränssnitt. Det innebär att Nokias basstationsstyrning kan anslutas till Ericssons växelenhet och tvärtom. Nokias basstationsstyrning är mindre, den kan ha upp till 128 radiobasstationer anslutna.

DCS1800 kan integreras i GSM-nätet på olika sätt. En befintlig radiobasstation för GSM900 kan bestyckas med radiokanaler för DCS1800 och nya DCS1800- basstationer kan pluggas in i gamla basstationsstyrningar för GSM900. Att höja kapaciteten i nätet blir därför billigt, eftersom all befintlig infrastruktur behålls.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)