JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hela Sverige kan få billigt mobilt bredband år 2000
Använd GSM-nätet för kommunikation till Internet och DAB-nätet för kommunikation från Internet till användarna.

Då kan man få bredbandiga mobiltjänster långt innan WCDMA finns, och till ett betydligt lägre pris. Det hävdar konsortiet bakom Awian.



Svenska Teracom, tyska Bosch och Ericsson utvecklar nu ett nytt system - Awian - som direkt konkurrerar med den tredje generationens mobila bredbandsnät (WCDMA). Systemet klarar överföring med upp till 1,7 Mbit/s till abonnenten och är skräddarsytt för snabba internettjänster.

Avsikten är att Awian skall få bred spridning redan innan utbyggnaden av WCDMA- näten startar strax efter sekelskiftet.

Awian står för Asymmetric Wideband Internet Access Network och är ett helt nytt mobilnät som aldrig funnits tidigare. Smalbandiga GSM används för att beställa ner Internettjänster via DAB, standarden för digitalradio.

- Vi tror att tidigast år 2000 finns kommersiella produkter för detta slag av radionät, säger Göran Carlsson i Ericsson Mobile Data som utvecklat det nya systemet.



GSM uppströms, DAB nedströms


Awian är egentligen ett generellt system för att kombinera interaktiva digitala mobilnät med digitala distributionsnät för radio och tv. Tanken är helt enkelt att kunna använda GSM, paketdatanätet GPRS, amerikanska mobilnätet IS136 (TDMA) eller andra smalbandiga nät för trafik uppströms mot Internet.

Nedströms, från Internet till användarna, används broadcaststandarder som Dab för digital radio eller DVB för digital-tv.

DVB klarar att överföra upp till 25 Mbit/s till användaren vilket naturligtvis räcker för de flesta behov. Dab har dock en klar fördel eftersom den standarden klarar mobil datakommunikation även till mottagare som rör sig med 500 kilometer i timmen, påpekar Bosch.



Nationell täckning från start


Rent tekniskt är möjligheterna goda för Awian eftersom GSM-näten redan är utbyggda. I många länder i Europa finns också utbyggda markbaserade Dab-nät som byggts ut för digitala radiosändningar, vilket innebär att nätprodukterna redan massproduceras.

Detta innebär att Awian kan införas i befintliga Dab-nät och de interaktiva Internettjänsterna får därmed nationell täckning redan från start. När kapaciteten börjar nå taket kan Dab-näten sedan förtätas med allt mindre radioceller och därmed får Dab-näten till slut en småcellsstruktur. Teracom utreder nät för Dab med samma cellstorlek som GSM.



Hoppas på tv:s frekvensband


Teracom hoppas även få disponera nya radiofrekvenser för Awian i de gamla tv- banden när digital-tv slår igenom. Då skulle det bli teoretiskt möjligt att bygga Awian-nät med kapacitet för flera miljoner abonnenter. Europas gamla distributionsföretag för tv och radio blir därmed verkliga konkurrenter till telefonbolagen, om det går som Teracom hoppas.

Både GSM och Dab har standardiserats av Etsi, det europeiska standardiseringsorganet. Dab har utvecklats av Eureka 147 som samlar systemleverantörer, halvledartillverkare och tv-bolag i Europa. Viktigast är att European Broadcasting Union som organiserar tv- och radiobolag i över 40 länder i Europa planerar införa Dab. Även Kanada och Kina skall bygga ut Dab-nät.

Enligt de europeiska företagen har inga amerikanska företag hittills visat intresse för Awian. De amerikanska företagen har inte förstått vad som är på gång, menar en expert.

Enligt den ursprungliga planen skulle Awian offentliggöras senare i höst. Utvecklingen har pågått i snart två år i ett EU-projekt kallat Memo, Multimedia Environment for Mobiles. De fem intressenterna Teracom, Bosch, Ericsson, franska forskningsinstitutet CCETT och ett brittiskt universitet har varit mest aktiva. Bosch har framför allt svarat för terminalerna. Ericsson har koncentrerat sig på systemfrågorna. Ingen av Ericssons konkurrenter har deltagit.

Nu i höst skall ett provnät sättas i drift i Göteborg och samtidigt startar diskussioner om en Europastandard för det nya systemet. De fem siktar på att etablera en stark intressegrupp som skall svara för vidareutvecklingen av systemet. De hoppas på deltagande av bland andra France Telecom, Deutsche Telekom och brittiska BT.

Det som behövs är några få viktiga nya standarder på följande områden:


• Gränssnitt mellan radionäten och terminalerna.


• Hur Internetinformationen skall paketeras när den skickas i Dab.


• Säkerhet och debitering.


• Hur mobilitet skall hanteras så att informationen kan adresseras till en enskild mobil användare.

Hur standarderna i detalj skall utformas är dock ännu inte klart. Just att klara att adressera hög kapacitet via Dab till en enskild användare är ett centralt problem för Awian. Ericsson har utvecklat en teknik som skall klara detta problem. Användarens terminal hämtar information från Dab-nätet om närmaste Dab-sändare. Denna information skickas sedan via GSM-nätet till en särskild mobilitetsserver. När Internetinformation skall skickas så adresserar mobilitetsservern informationen till rätt Dab-cell och till rätt användare.

Billiga massproducerade terminaler förutsätter internationell standardisering. Dessutom krävs politiska beslut i Europa om frekvenstilldelning. Hittills har detta slag av kombinerade nät inte funnits och varje land måste ta ställning till frekvensfrågan.

Awian skall klara tre olika typer av tjänster. Först traditionell broadcastsändning till alla abonnenter, till exempel distribution av digitala tidningar.

I den andra tjänstetypen, Interactive Broadcast Type Services, kan användare beställa fördjupad eller breddad information ur broadcastsändningen.

Den tredje typen, personliga tjänster, innebär att användaren beställer ner önskad information från Internet via Dab.

Terminalerna förutsätter att användaren har en bärbar dator

för Internettrafiken. Terminalerna, vars tredje generation nu är på väg från Memoprojektet, har byggts både som PCI- och som PC-kort.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)