JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fiber vinner slaget om bredbandskabel till hemmet
Ett genombrott i Sverige för optoteknik ända fram till hushåll och arbetsplatser är nu för första gången i sikte. Tack vare bredbandsutbyggnaden ligger Sverige främst i världen när det gäller optofiber fram till vanliga bostäder.


Optisk fiber till hemmet står inför ett genombrott. Redan nu har flera tusen svenska hushåll i Gävle, Hudiksvall, Umeå och andra orter fiberoptiska ledningar ända till hemmet. Riksbyggen stod nyligen för det hittills tyngsta beskedet, när man beslöt rekommendera fiber för bredbandsnät till 225 000 bostäder.

Bakom genombrottet ligger ett prisras. Priset för optotekniken har sjunkit dramatiskt sedan 80-talet då visionen ursprungligen lanserades. Därmed öppnas dörren för skifte från elektrisk till optisk kommunikation.

Den dominerande nättekniken för bredbandsnät är Ethernet, och det som kommer är fibernät för Ethernet som klarar 100 Mbit/s eller mer, och där optisk signal används ända fram till bostaden.

Drivkrafterna är ökad säkerhet, bättre miljö och naturligtvis att kapaciteten kan höjas nästintill obegränsat i framtiden. Den stora frågan är hur stor spridning optotekniken får och hur snabbt tekniken slår igenom.

- Fibernäten tar 25 procent eller mer av all nyinstallation för Ethernet i Sverige år 2001, både för kontor och vanliga bostäder, säger Niclas Ingfeldt på 3Ms svenska kontor, som just nu är landets största leverantör av fibernät för att ansluta hushåll och kontor.

Även inom Ericsson tror man att det verkliga genombrottet för fibertekniken fram till hushållen nu är på väg.

- Det är fullt möjligt att 3M:s prognos håller. Vi ser att fiber nu börjar komma i Sverige till hushållen. På sikt blir fiber dominerande för att ansluta till vanliga hushåll, säger P-O Sjöberg, chef för Ericssons enhet Residential Communications Systems.

Han utlovar också att Ericsson kommer med nya konkurrenskraftiga fiberprodukter för hushållen. Hittills har Ericsson förlorat i konkurrensen med 3M som började sälja sitt nya billiga fiberoptiska kabelsystem Volition för något år sedan. Ericssons fibersystem var dubbelt så dyrt som Volition vid en upphandling i Gävle tidigare i år, enligt Elektroniktidningens källor.

- Vår ambition är att få ner priset för fibernät till samma nivå som traditionella elektriska Ethernet för 100 Mbit/s, säger Sjöberg.

Idag kan det kosta cirka 4 000 kronor per bostad att installera kopparbaserat Ethernet 100 Mbit/s i ett normalt flerfamiljshus.



Riksbyggen rekommenderar fiber


Tunga fastighetsägare med flerfamiljshus är de starkaste pådrivarna av utvecklingen. Längst har Riksbyggen gått. Riksbyggen rekommenderar att bostadsrättsföreningarna själva skall äga det lokala nätet i fastigheten och använda fiberkabel vid nyinstallationer. Detta innebär att bostadsrättsföreningarna själva skall finansiera den största kostnaden vid bredbandsutbyggnaden ur sina fastighetsfonder eller med hypotekslån. Med denna lösning sparar föreningarna cirka

2 000 kronor per bostad, jämfört med det pris Bredbandsbolaget eller Telia erbjuder för sin motsvarande bredbandsanslutning, som normalt utförs med kopparbaserade nät.

Riksbyggen rekommenderar att avskrivningstiden för nätet är minst 15 år medan för maskinvaran gäller 5 år. Med denna lösning skall det bli möjligt att nå ett pris för en Internettjänst som blir lägre än hos de två tunga leverantörerna, vilket enligt Riksbyggens beräkningar innebär en månadskostnad mellan 150 och 200 kronor för de boende.

Bredbandsnätet kommer att användas för fyra tjänster; IP-telefoni, vanliga Internettjänster (surfning & epost), fastighetsdrift och tv-sändningar. Riksbyggen räknar med att det nya bredbandsnätet inom några år skall ersätta de befintliga kabel-tv-näten.

Tidigare i år har även HSB (350 000 bostäder) lanserat sin strategi. HSB siktar på samma tjänsteutbud och ägarbild, men har ännu inte sagt något om fibernät. Sabo, landets tyngsta organisation för fastighetsägarna med nära 900 000 bostäder i kommunala bostadsföretag, har inte valt någon strategi utan låter varje kommunalt bolag välja sin egen väg. Svenska Bostäder i Stockholm, landets största bostadsbolag, provar fibertekniken men har inte beslutat starta storskalig utbyggnad. Riksbyggen, HSB och Sabo-bolagen står alla inför ett behov att förr eller senare byta ut sina befintliga kabel-tv-nät och att de närmaste åren bygga ut bredbandsnät.

En annan stor marknad där fibernäten är överlägsna kopparnäten gäller radhus och villor. Att bygga kopparbaserade Ethernet till Sveriges drygt en miljon villor och småhus i tätorterna är inte ekonomiskt eftersom avståndet från Ethernetväxeln fram till abonnenten högst får vara 90 meter.

Med optoteknik anger leverantörerna att avståndet från Ethernetväxel till abonnent kan vara åtminstone 500 meter, i vissa fall upp till flera kilometer. En datanätleverantör anger att det borde vara möjligt att installera fibernät för 6 500 kronor per villa i tätortsområden. Om den prisnivån håller är fibernät intressant för en stor del av landets villaägare.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)