Den amerikanska optosystemleverantören Ciena lanserar nu en ny viktig produkt för intelligenta optiska nät. En fjärrstyrd add-drop multiplexorer som gör det möjligt att fjärrstyra optiska våglängdskanaler till önskad avtappnings- eller påfyllningspunkt.
Med den nya produkten Wavelength Director, avsedd för att styra optiska våglängdskanaler, stärker Ciena sin position som leverantör till intelligenta optiska nät. Ciena ligger sedan tidigare först när det gäller styrbara elektriska korskopplare med produkten Core Director, se specialen i förra numret. Ciena utlovar nu att det skall bli möjligt att fjärrstyra båda dessa system med hjälp av ett övergripande styrsystem. Något som ingen leverantör i världen hittills erbjudit.
- Vi välkomnar detta. Det är dit vi måste komma. Vi vill att både den elektriska multiplexeringen av enskilda bitströmmar och enskilda våglängdskanaler skall kunna fjärrstyras av ett gemensamt styrsystem, säger Lars Fernandez på Skanova. Företaget driver Telias transportnät i Sverige.
Telias svenska optonät baseras huvudsakligen på transmissionsprodukter från brittiska Marconi och amerikanska Lucent. Ingen av dessa leverantörer, som hittills varit bland de ledande i världen, erbjuder idag produkter med samma funktionalitet som Cienas Core Director och den nya Wavelength Director, enligt Fernandez.
Blir ifrånsprungna
Samtidigt är det naturligtvis så att Telia, när man valde Marconi och Lucent som leverantörer, ansåg att man valde de leverantörer som var bäst just vid den tidpunkten. Det är uppenbart att skiftet till en ny generation intelligenta optiska nätprodukter nu håller på att öppna helt nya möjligheter för de leverantörer som ligger i täten.
Om inte konkurrenterna snabbt kommer igen så kan det bli storslam för Ciena. Även amerikanska Sycamore ligger bra till, företaget säljer styrbara korskopplare för multiplexering av bitströmmar i elektrisk form. Sycamore har dock hittills inte redovisat en produkt som motsvarar Wavelength Director, uppger branschexperter.
Svenska uppstickarna inte oroade
Enligt Lars Fernandez på Skanova finns det stora fördelar med de nya intelligenta systemen även i regionala metronät och lokala stadsnät.
- Det vore tjusigt att kunna använda intelligenta system i stadsnät, säger Lars Fernandez.
En av fördelarna är att det inte blir nödvändigt att införa WDM-system med så många våglängdskanaler i stadsnäten. Det blir möjligt att använda samma våglängdskanal för trafik mot många olika avtappnings- och påfyllningspunkter.
Den nya tekniken innebär rimligen en utmaning för de nya svenska optosystemleverantörerna.
- Jag har inte sett någon av de svenska leverantörerna visa produkter för intelligenta optiska nät, säger Lars Fernandez.
Elektroniktidningen har varit i kontakt med flera nya svenska optosystemleverantörer och ingen av dem redovisar att de känner sig hotade av den nya intelligenta tekniken.
- Det här berör inte Lumentis. Vi jobbar med regionala metronät. Om jag förstår det rätt så är det här en satsning på långdistanskommunikation. Jag bedömer inte att Cienas produkt påverkar oss på något sätt, säger Ulf Persson i Lumentis.
- Det här är inget som oroar oss. Ciena konkurrerar inte med oss som huvudsakligen har metronät som marknad, säger Stefan Larsson i Wavium.
Optillion som tillverkar systemkomponenter ger samma slag av besked. Cisco Photonics (fd Qeyton) vill inte kommentera saken.
Erika Ingvald, Göte Andersson