Nu är Sydkraft och andra svenska energibolag övertygade om att bredband via elnätet fungerar och kan konkurrera med Telias ADSL. Alla tidigare tekniska invändningar mot PLC-tekniken (Powerline Communications) är nu övervunna menar bolagen.
- Vi räknar med att inom kort kunna göra kommersiella beställningar i ganska stora volymer för PLC-system, säger Per Wigren som är ansvarig för strategisk utveckling på Sydkraft Bredband.
Företaget planerar att beställa sina PLC-system från schweiziska Ascom eller Israeliska Mainnet.
- Vi har fått betryggande svar när det gäller framtida systemutveckling för PLC. Det är en stabil teknik som är verifierad nu, säger Per Wigren.
För Sydkraft handlar PLC om företagets hela marknadsposition inom bredband.
- Skall Sydkraft bli en stor bredbandsaktör måste vi ha ett eget accessnät, säger Wigren.
Sydkraft planerar att inom kort gå ut med en stor lansering av PLC. I samband med den ska företaget också redovisa i vilka kommuner bredband via elnätet först kan bli aktuellt.
Tyskland först
Tysklands största energileverantör RWE har nyligen lanserat världens första kommersiella bredbandstjänst via elnätet med Ascom som systemleverantör. RWE räknar med att ansluta 120 000 hushåll före utgången av 2002. Näten tas i drift i Essen och Mulheim i juli i år. Dotterbolaget RWE Powerline säger att varje abonnent får överföringshastigheter på i genomsnitt 700 till 800 Kbit/s i ett delat nät. Varje abonnent behöver ett modem att ansluta i vägguttaget som skall kosta mellan 199 och 349 D-mark. Månadsavgiften är 49 D-mark eller cirka 230 kronor. Den prisnivå som RWE nu etablerar, 49 D-mark för fast anslutning till Internet och obegränsad trafik, är billigare än de ADSL-tjänster som erbjuds i Tyskland och i Sverige.
Sydkraft tror precis som RWE att PLC kan konkurrera med andra tekniker om bredbandskunderna.
Sydkraft och ytterligare 40 svenska Energibolag har senaste året drivit ett gemensamt projekt inom organisationen Elforsk. Bland deltagarna finns bland annat Birka Energi, Graninge, och Vattenfall. Dessa elbolag har nästan alla landets fyra miljoner hushåll som elabonnenter och de har utan tvekan resurser nog att utmana Telia som leverantör av bredbandstjänster.
- Vår slutsats är att PLC rent tekniskt kan konkurrera om bredbandsmarknaden i 90 procent av landet. Varje energibolag måste nu göra en egen kommersiell analys om förutsättningarna för att lansera PLC där de är verksamma, säger Peter Chudi i Graninge AB, projektledare för bredbandsprojektet.
Göte Andersson