JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wlan gör mobilen till billig hemtelefon
Mobiloperatörerna siktar nu på att ta över stora delar av den fasta telefontrafiken. Det ska bli möjligt med en ny standard kallad UMA (Unlicensed Mobile Access), där telefontrafiken i bostaden och på kontoret går via wlan eller Bluetooth.
Telefonabonnenten behöver en ny telefon som via wlan ger billig IP-telefoni i hemmet liksom på kontoret och som dessutom är en GSM-telefon. I bostaden behövs ADSL-modem med wlan. Systemet beräknas komma på världsmarknaden redan nästa år, anger flera källor till Elektroniktidningen.

I praktiken innebär utvecklingen att styrsystemet i mobilnätet och den fasta delen av mobilnätet ansluts till det lokala fasta bredbandsnätet. Via wlan i bostaden kan mobilnätens alla tjänster erbjudas till GSM- eller 3G-telefonen i bostaden. Därmed kan mobiltelefonen för första gången fullt ut ersätta de trådlösa och fasta telefonerna i bostaden.

Det som gör lösningen rekordbillig för mobiloperatörerna är att abonnentens befintliga bredbandsanslutning kan nyttjas och att abonnenten själv betalar ADSL-modem med wlan. Mobiloperatörerna behöver således inte investera i något eget radionät för att nå fram till abonnenterna. Lösningen kallas UMA och både wlan 802.11 och Bluetooth kan användas. Standarder utarbetas nu i rekordtempo av den globala standardiseringsorganisationen 3GPP, enligt ett beslut i somras.

- Jag tror att UMA kommer att ta en mycket stor del av telefontrafiken från det traditionella fasta telefonnätet, säger Niels Peter Skov Andersen, ordförande i standardiseringsgruppen Geran i 3GPP.

- Vi räknar med att 3GPP:s specifikation blir klar under 2005 och att de första kommersiella tjänsterna baserade på standarden erbjuds under 2005, säger Andersen, som arbetar hos Motorola.

Kostnaderna pressas

Det finns uppenbarligen ett mycket starkt intresse i mobilindustrin för att snabbt införa UMA. Det är också helt logiskt.

Med UMA pressas produktionskostnaderna i botten för GSM- och 3G-tjänster när abonnenten är i sin bostad. Produktionskostnaderna blir lägre än i något annat alterna-tiv för mobiloperatörerna, enligt Andersen.

Nya specifikationer som visar hur det hela ska gå till har publicerats de senaste månaderna av industrigruppen UMA där Ericsson, Nokia, Motorola, Alcatel, Siemens, Nortel, SonyEricsson, AT&T, BT, O2, Cingular och T-Mobile USA samarbetar. Detta är en mycket tung grupp som dominerar GSM- och 3G-marknaden både vad gäller infrastruktur men också på operatörssidan.

3GPP tar nu specifikationerna från UMA och avsikten är att utan större justeringar godkänna dem. Därmed kan det gå snabbt att få en globalt accepterad standard. Det återstår dock att se om några aktörer försöker stoppa standardiseringsprocessen av rädsla för konsekvenserna. Svaret borde vi ha före jul.

Om UMA lyckas kan det utan tvekan bli en ordentlig överraskning för de systemleverantörer och nätoperatörer som valt andra strategier för att ersätta den gamla kretskopplade telefontekniken i de fasta telenäten. Lucent, Cisco, japanska NEC och de kinesiska systemleverantörerna Huawei och ZTE måste lägga sina kort på bordet.

snabb lösning

Tidsfaktorn är viktig. Mobilindustrin tar snabbt fram standarder och produkter innan de tunga telefonbolagen börjar investera storskaligt i nya IP-telefonisystem för de fasta telenäten. Förhoppningen är helt enkelt att mobilindustrins samlade lösning med alla GSM- och 3G-tjänster ska vinna slaget om hushållens telefonitjänster.

Elektroniktidningen har sökt en kommentar från Ericsson utan framgång. Företaget har varit drivande bakom UMA.

Även Teliasonera deltar aktivt i 3GPP, företagets tekniska experter bekräftar de tekniska fördelarna med UMA men vill inte sia om när tekniken kan komma kommersiellt.

En viktig fördel med UMA är att kostnaderna för att erbjuda hushållen 3G-tjänster kan sänkas dramatiskt eftersom varje hushåll själv installerar sin egen basstation, ett wlan kopplat till ADSL-modemet. Därmed behöver inte nätoperatörerna bygga ut WCDMA-nät för att garantera inomhustäckning för 3G.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)