Idag används glassubstrat men företaget har tagit fram prototyper på plastsubstrat och anger att plastbaserade skärmar inom något år kommer att kunna masstillverkas med en teknik som påminner om tryckning av papper. Fördelarna med detta är naturligtvis låga produktionskostnader.
Med den nya LCD-tekniken bygger man skärmar med bistabila kristaller. Det innebär att bildskärmen behåller den sist uppdaterade bilden även utan spänning, till och med i flera år. Tekniken går ut på att en spänningspuls vrider kristallen 90 grader, varvid den antingen reflekterar infallande ljus eller ställer sig på högkant och visar bakgrunden. Kristallen behåller sitt läge även när spänningen försvinner.
Skärmar som behåller bilden även utan spänning finns redan på marknaden, men med annan teknik. Svenska LC-Tec i Borlänge tillverkar sådana skärmar på glassubstrat med storlekar upp till 18 tum, vilka främst används som uppdaterbara annonstavlor.
De nya skärmarna kan ersätta vanliga LCD-skärmar inom många områden, till exempel mobiltelefoner, personsökare och handatorer. Eftersom de inte drar någon ström förrän bilden behöver ändras och inte behöver bakgrundsbelysning blir de mycket strömsnåla.
Det är fullt möjligt att använda skärmarna för video och utveckling av drivkretsar samt färgskärmar pågår, enligt ZBD. Andra användningsområden är exempelvis prislappar på butikshyllor som kan uppdateras centralt, kontokort med saldoinformation som uppdateras vid uttag och elektroniska böcker som endast drar ström vid sidbyte.
ZBD Displays räknar med att sälja licenser för tekniken och att ha sina första produkter baserade på glassubstrat på marknaden vid årsskiftet 2002-2003. De första produkterna baserade på plastsubstrat hoppas företaget kunna börja utveckla inom ett halvår.
Tony Wrethling
Göte Andersson