Ericsson utnyttjar nu samma systemplattformar för både WCDMA och CDMA2000. Samtidigt utvecklar företaget sina nya system så att det skall bli möjligt för nätoperatörer med USA-systemet CDMA2000 att gradvis migrera till GSM-baserade WCDMA.
Allt mer gemensamt Ericsson anger att mobilväxeln AXE810 för kretskopplad trafik kan användas i både WCDMA och CDMA2000. Det gäller även paketdataväxeln CPP (Cello Packet Plattform). Serverplattformen TSP som innehåller Home Location Register (HLR), Authentication Authorisation and Accounting (AAA) samt IP-multimedia anges vara mer eller mindre identiska för de två 3G-näten. I de nya produktversioner som utvecklas de närmaste åren kommer alltmer att vara gemensamt för de två alternativen, enligt Ericsson. |
att ha båda 3G-standarderna i drift i samma fysiska mobilnät. En sådan samlad 3G-lösning har ingen annan systemleverantör hittills presenterat. I princip kan stora delar av de centrala systemen som växlar, tjänsteplattformar och abonnentregistersystem (Home Location Register) användas i båda slagen av 3G-nät.
- Det viktigaste är att Ericsson
kan erbjuda nätoperatörerna en övergång från CDMA2000 till WCDMA. CDMA2000-operatörer kan vinna på att gå över till WCDMA, säger Östen Mäkitalo, mobilsystemexpert på Telia Mobile.
Möjliga marknader för detta är framför allt USA där det finns många CDMA2000-operatörer och möjligen även Europa där CDMA-2000 nu verkar slå igenom som ersättare i gamla analoga NMT-nät i 400 MHz-bandet.
Mäkitalo menar att Ericssons strategiska satsning borde ge företaget "hyfsade besparingar" eftersom så tunga och viktiga systemkomponenter kan återanvändas i båda slagen av 3G-nät.
Vill inte spå framtiden
Till Elektroniktidningen anger Ericsson själva att det finns fördelar med den nya systemlösningen men vill inte uttala sig om man anser det sannolikt att tunga amerikanska mobilnätsoperatörer kan väntas gå över från CDMA2000 till WCDMA.
- En konsolidering kan komma bland mobilnätsoperatörerna. Vi räknar med att en migration från CDMA2000 till WCDMA kan in-träffa, säger Mats Thorén i Telefonaktiebolaget LM Ericsson och längre än så går Ericsson inte i sina prognoser.
Frågan är naturligtvis mycket känslig, både kommersiellt och politiskt, efter den utdragna standardstriden på världsmarknaden de senaste åren. De amerikanska operatörerna Verizon Wireless och Sprint samt den kinesiska CDMA-operatören Unicom är världens tre tyngsta operatörer av CDMA eller CDMA2000-nät. Även i Japan och Korea finns operatörer med nationella licenser för tunga CDMA2000-nät.
Enligt vad Elektroniktidningen känner till har ingen av dessa tunga operatörer offentligt redovisat att de planerar att på sikt avveckla sina CDMA2000-nät och istället införa WCDMA.
De besparingar Ericsson kan uppnå genom att nyttja gemensamma systemkomponenter kan uppenbarligen bli mycket stora. När det gäller hårdvara så handlar det om besparingar med upp till 100 procent för växelsystem. På andra områden är skillnaden mellan de två alternativen så stor att Ericsson måste utveckla helt parallella funktioner. Kostnaden för att utveckla 3G-system är sammantaget många miljarder kronor per system.
Det Stockholmsbaserade konsultbolaget Northstream anger att Ericsson i första hand kan nå ekonomiska vinster. Northstream ser inga andra större konsekvenser med Ericssons systemlösning.
Göte Andersson