JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billig svensk bildkodare öppnar för IP-tv

Världens första programvarubaserade så kallade transrater för bildkomprimering körs på billiga Intelprocessorer. Tekniken kan nå globalt genombrott och ge uppfinnaren Harald Brusewitz mångmiljonintäkter.
IQC Transcoding lämnade in patentansökan den fjärde september i år till Patent & Registreringsverket. Denna ansökan ger i princip samma skydd som ett patent under den tid ansökan ligger hos PRV. Ansökan är hemlig i 18 månader. Den svenska ansökan ger också skydd i utlandet upp till 12 månader.

Harald Brusewitz har jobbat med bildkodningsteknik sedan 1979 på Ericsson, Telia, Teracom och vid KTH i Stockholm.

Den internationella studiostandarden för digital-tv har mycket hög datahastighet, 216 Mbit/s när signalen kommer från studion. Efter redigering av programmet komprimeras sedan signalen enligt standarden Mpeg2 till cirka 10-20 Mbit/s. Vid den slutliga sändningen komprimeras signalen på nytt, ner till i normalfallet 3,5 till 6 Mbit/s innan den når tv-hushållen. Det är vid denna slutliga komprimering som transratern nyttjas. Metoden handlar om en ny smart bearbetning av Mpeg2-signalen. Programvaran för transratern är skriven i C++.
Transratern komprimerar en digital-tv-signal med minst 50 procent och ger acceptabel bildkvalitet. Brusewitz har sökt patent på den nya metoden och räknar med att sälja licenser till industrin.

Den stora fördelen med den nya tekniken är att det blir dramatiskt billigare att komprimera digital-tv. Enligt Brusewitz kan kostnaderna sänkas med upp till 70-80 procent jämfört med priset för dagens komprimeringsprodukter.

- Jag tror att denna teknik kan slå igenom vid arkivering av digital video hos tv-produktionsbolag. I distributionsnäten när digital-tv överförs till tittarna och även i digitala hemvideoapparater utrustade med hårddisk, säger doktor Nick Wells, forskningsledare vid BBC Research & Development.
I alla led finns det fördelar med billig komprimering.

- Om Harald Brusewitz har tur så kan han sälja licens på sin teknik till de stora hemelektroniktillverkarna så att den används i hushållens digitala videoapparater (Personal Digital Recorder). Det ger honom mest pengar, säger Wells.
På BBC räknar man med att hushållen kommer att ha hårddiskbaserade videobandspelare i framtiden.

- Den nya svenska bildkomprimeringstekniken kan betyda en internationell start för en kommersiell lansering av distribution av IP-tv via bredbandsnät, säger Lars Erik Eriksson, chef för Svenska Centret för Internetteknik i Kista, tidigare vd för utvecklingsföretaget Ellemtel ägt av Ericsson och med ett förflutet i Telia.

Idag bromsar den höga kostnaden för transratern införande av IP-tv i bredbandsnäten, anger han.
Transratern är ingen ny produkt. Det finns maskinvarubaserade produkter med denna funktion. Kostnaden kan vara 100 000 till 300 000 kronor för en transrater som klarar komprimering för en enda digital tv-kanal.

Visades upp på IBC


Brusewitz bolag IQC Transcoding demonstrerade sin nya teknik offentligt för första gången vid IBC-mässan i Holland i mitten av september.

- Jag har aldrig tidigare sett en transrater som arbetar i realtid på en pc, baserad på programvara, säger Nick Wells.

- Ingen annan har visat upp något liknande men enligt vad jag har hört så utvecklar även brittiska Snell & Willcox, franska Thomson och norska Tandberg liknande teknik, säger Gunnar Betnér, bildkodningsexpert vid Telia Research som också såg demonstrationen.

Vid IBC knöt IQC Transcoding kontakter med företag i Norden, Europa, USA och Asien.

- Vi har nu en stor pärm med intresserade kunder som vill ha den här metoden, till att börja med för att utvärdera tekniken och se om den håller måttet. Några säger rakt ut att de vill köpa en exklusiv licens och ta världspatent, säger Harald Brusewitz.



Ingar Lindholm, Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)