- Tack vare avtalet med Ericsson hoppas vi komma in med våra transsportnätsprodukter hos mobila operatörer i hela världen. Ericsson har en stark kundbas, säger Kelly.
Marconi är en av de största leverantörerna av avancerade fiberoptiska transmissionssystem med cirka 10 procent av världsmarknaden. På företaget räknar man med att Ericsson även blir återförsäljare för den nya generation av intelligenta optiska nätprodukter där SDH- och WDM-system integreras. Nya standarder och teknik är under utveckling för detta område.
Fortsatt underhåll
Enligt vad Elektroniktidningen erfar kommer Ericsson att fortsätta underhålla de flera hundra befintliga Erioninstallationerna. Meningen är att migrera samman Erion med Marconis WDM-produkter. Det innebär att när Ericssons kunder vill utöka sin kapacitet så erbjuds de produkter producerade av Marconi.
Ericsson fortsätter att sälja transportnätprodukter. Den globala försäljningskanalen och serviceorganisationen upprätthålls. Samarbetsavtalen med Marconi täcker både SDH och WDM.
Ericsson kommer att delta i mycket begränsad omfattning vid Marconis fortsatta systemutveckling av transportnätprodukter.
Motivet för nedläggningen är att marknaden för WDM och transportnätsprodukter minskat kraftigt sedan år 2000. Den har halverats eller i vissa fall har försäljningen gått ner till noll på enskilda delmarknader och det går inte att se att Erion kan bli lönsam under överskådlig tid. Det är Ericssons bedömning, enligt vad Elektroniktidningen erfarit.
Ericsson tror att Marconi blir en av de transportnätleverantörer som överlever den utslagning som pågår.
När Ericsson nu kastar in handduken så blir det också ett slag mot den svenska forskningen på området.
- På kort sikt kommer ett av våra samarbetsprojekt med Ericsson sannolikt att gå förlorat. Jag ser nedläggningen som en del i ett mönster de senaste 10-12 åren, då Sverige har förlorat den ena industriella kompetensen efter den andra. Det får självklart en inverkan på forskningen och i slutändan på hela landet, säger professor Olof Engström på Chalmers i Göteborg.
Engström leder forskningen vid Chalmers Mikroteknologicentrum. Hn är bekymrad över Ericssons senaste beslut och efterlyser nya statliga åtgärder.
Beror på statliga beslut
Forskningsbolaget Acreos vd Hans Henzell håller med om att beroendet av statliga initiativ nu ökar.
- Alla i branschen har gått i fosterställning för att överleva, inte bara Ericsson. I Kanada och Danmark exempelvis har staten ingripit för att inte industrin ska gå under.
För Acreo innebär Ericssonbeslutet dock något positivt, hävdar Hans Henzell, eftersom bolager i somras övertog fjorton personer från Ericssons optiska verksamhet.
Lars Thylen, professor vid KTH och med ett mångårigt förflutet inom Ericsson, är den som ser mest positivt på de mindre företagens förmåga att lyfta hela sektorn.
- Om marknaden återvänder inom två år och start up-företagen lyckas, kommer vi att ha en fortsatt kraftfull svensk forskning som ligger bra till internationellt. Dessutom är branschen fortfarande flexibel. För småföretagen finns tillämpningar inte bara inom telekom, utan även inom sensorbranschen och bioteknik, enligt Thylen.
Elektroniktidningen har sökt officiell kommentar från Ericsson om saken men vi har inte fått det före tidningens pressläggning.
Göte Andersson