DMB Digital Multimedia Broadcasting (DMB) är i första hand avsett för mobil-tv men även digitalradio, datatjänster, spel och andra tjänster kommer att sändas till bilmottagare, mobiltelefoner och andra handportabla terminaler. Genom en uppgradering kan DAB-standarden även erbjuda mobil-tv och branschgruppen WorldDAB Forum utarbetar nu en kompletterande specifikation, främst för felskydd. Därmed ska mobil-tv klaras och den nya Europastandarden (ETSI) beräknas bli klar under 2005. Digital Video Broadcasting Handheld (DVB-H) är en ny global standard som baseras på Europas standard för digitala markbaserade tv-nät, Digital Video Broadcasting-Terresterial (DVB-T). DVB-H är avsedd för mobil-tv och integreras med mobilnäten (GSM/3G). |
Både DMB och DVB-H ska ge mobiltelefonabonnenter tillgång till tv-mottagning, till exempel i ett fordon i rörelse. Standarderna är skräddarsydda och för små, portabla terminal med låg energiförbrukning. Det är tillämpningar som de markbaserade distributionsnäten för digital-tv, exempelvis Europastandarden DVB-T, inte klarar.
Det är Sydkoreas tunga telekomleverantörer Samsung och LG som nu vill komma in i Europa med nya mobilterminaler som klarar mobil-tv med DMB, säger flera branschexperter i DAB-lägret till Elektroniktidningen.
DMB är nationell standard i Sydkorea där näten ska tas i drift redan nästa år. NRK ska genomföra tekniska prov med DMB i sitt DAB-nät under första halvåret 2005, koordinerat med DMB-lanseringen i Sydkorea, uppger Elgstöen.
Det tekniska provet sker i samarbete med den svenska leverantören Factum Electronic i Linköping som är en av världens få systemleverantörer av DAB- och DMB-system. I Europa provar även brittiska nätoperatören NTL DMB i sitt DAB-nät. NRK har för närvarande inga planer att prova DVB-H.
Teracom väljer inte sida
Det finns intresse även i Sverige för DMB men den svenska operatören Teracom avvaktar ännu så länge.
- Vi är beredda att erbjuda både DVB-H och DMB om våra kunder vill detta. Vi tror att DVB-H kommer i drift i Sverige och vi tror att det är möjligt att DMB kommer i drift, säger Frederic Maizerat på Teracom.
I Sverige kommer det mest kategoriska stödet för DMB från Sveriges Radios. Företagets tekniska experter menar att DMB är en tekniskt och kommersiellt överlägsen lösning.
- Det förefaller exotiskt att de nordiska marknaderna skulle kunna bära landstäckande DVB-H-nät med upp till 30 tv-kanaler. Att fokusera på DMB för mobil-tv i Norden skulle dels kunna hjälpa upp ekonomin i DAB-näten, dels erbjuda tv-företagen en lagom stor kostym för att inte bara nå storstadsområdena med mobila tv-tjänster, skriver Kjell Engström, expert på Sveriges Radio.
Det tuffa angreppet på DVB-H från Sveriges Radio förvånar en del av branschfolket. Det är också uppenbart att utspelet från Sveriges Radio syftar till att säkra framtiden för DAB-näten som hittills inte fått någon bred spridning.
Politikerna har makten
Nokia försvarar dock sin position och anger att DVB-H är det bästa alternativet.
- Vi tror på DVB-H-tekniken och tillsammans med andra marknadsaktörer siktar vi på kommersiella tjänster för DVB-H om cirka två år, säger Riitta Mård, talesman för Nokia.
I så gott som hela Europa avgörs dock frågan om mobil-tv på politisk nivå. I Sverige arbetar en statlig utredning med den känsliga frågan. Både DVB-H och DMB förutsätter frekvenstilldelning och beslut om detta har ännu inte tagits.
I Sverige föreslår radiobranschen att man får tillgång till 7 MHz ur tv-bandet. Därmed får man tillgång till fyra DAB-nät för nationella och regionala sändningar och då finns också kapacitet för att sända mobil-tv via DMB.
Göte Andersson