JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oskarshamn leder Telias trippelplay-satsning
Telia satsar nu på bredbandsnät med gigabitkapacitet till abonnenten, dramatiskt mer än vad dagens ADSL presterar. Bostadsbolaget Byggebo i Oskarshamn har idag 2 800 anslutna bostäder hos Telia som får sin kabel-tv, bredband upp till 100 Mbit/s och telefoni, allt via samma trippelplaykabel
Bostadsföretaget Byggebo i Oskarshamn har tagit sitt traditionella kabel-tv-nät av koaxialkabel ur drift. I stället finns där sedan slutet av 2005 ett nytt, IP-baserat bredbandsnät. Hyresgästerna där får sin kabel-tv, 100 Mbit/s bredband och telefoni via dessa kopparkablar, allt levererat av Telia. Byggebo säger sig vara helt nöjd.

Enligt den information Elektroniktidningen fått ligger Telia först i Sverige, möjligen även i Europa, med ett så stort IP-baserat högkapacitetsnät i kommersiell drift. Det riktigt nya är
Image Fastighetsägarna vill ha konkurrens om IP-tv

I Sverige finns i dagsläget minst sex olika boxar för IP-tv. Telia har sin box, skräddarsydd för Telias tv-tjänster, den nyttjas till exempel i Oskarshamn.

Bredbandsbolaget, Canal Digital, Viasat, Fast-tv och den så kallade Basboxen är de fem andra alternativen.

Om en hyresgäst vill ha IP-tv från både Viasat och Canal Digital krävs normalt idag två olika boxar i bostaden.

Sveriges tunga fastighetsägare vill ha en enda standardbox för IP-tv med i princip alla tv-tjänster åtkomliga. Detta underlättar i sin tur för mindre leverantörer att konkurrera med Telia om IP-tv. Det är syftet med basboxen.

Fastighetsägarna vill ha IP-tv som en del i trippelplay, modell Oskarshamn, men de vill också få flera konkurrerande tjänsteleverantörer. På den punkten svarar Telia nej idag. Telia försöker få långtidsavtal med monopolrättigheter, modell 5-7 år, enligt bostadsföretagen.

Därför innebär basboxen en utmaning mot den traditionella ordningen i tv-branschen.

Fastighetsägarna vill helt enkelt driva fram en ny affärsmodell för tv-tjänster i Sverige. Det återstår att se om de lyckas.

Göte Andersson
naturligtvis att Telia visar att det med dagens Ethernetteknik redan idag går att ersätta de koaxnät som sedan decennier nyttjas för tv-distribution.

- Det unika är att vi faktiskt gör detta redan idag. Det är ett språng. Byggebo är först och störst med en sådan lösning i Sverige, enligt vad vi känner till, säger Leif Berglund på Telia, till Elektroniktidningen.

- Vi håller på att rulla ut denna lösning i hela Sverige. Vi har ett antal liknande avtal med andra fastighetsägare, men dessa nät är mindre, säger Leif Berglund.

Leif Berglund anger också att det nya bredbandslösningen är en lönsam affär för Telia.

Telia vill åt koax-hushållen

I Sverige finns idag cirka 2,5 miljoner hushåll som har kabel-tv, baserat på koaxialkabel och de är en viktig marknad för det nya högkapacitetsnätet. Det Telia nu lanserar som kommersiell nätlösning ger dessa fastighetsägare möjlighet att avveckla sin gamla koaxkabel och byta till trippelplaylösning med en enda kabel.

Redan idag finns 200 000 till 300 000 bostäder i flerfamiljshus där fastighetsägarna valt att bygga lokalt bredbandsnät baserade på Ethernet och det är framför allt dessa fastighetsägare som nu har möjlighet att välja gigabitnät.

Telia är den störste nätoperatör i Sverige som nu erbjuder denna samlade trippelplaylösning till intresserade fastighetsägare. Men det finns andra nätoperatörer, bland annat stadsnätsoperatören i Varberg, som valt samma strategi.

Fastighetsägare kan spara stort

Visionen om trippelplay handlar om att nyttja bara en enda gemensam fysisk infrastruktur för datakommunikation, tv-tjänster och telefoni. En sådan teknisk konsolidering öppnar dörren för besparingar i nationell skala med många miljarder kronor och det är lockbetet för både nätoperatörer och fastighetsägare. Kostnaden ska pressas i botten.

De kommunala bostadsföretagens organisation Sabo och Fastighetsägarna Sverige, med tillsammans cirka 1,6 miljoner bostäder i flerfamiljshus, driver aktivt på för teknikskiftet.

Det Telia nu uppvisar i Oskarshamn innebär att konsolideringen till ett enda IP-baserat nät verkligen kan starta i stor skala för huvuddelen av befolkningen. För stora delar av glesbygden finns fortfarande ingen bredbandslösning.

Teknikskiftet kommer inte att gå fort. Enligt bostadsföretagens experter kan det ta tio år innan trippelplay slår igenom fullt ut i flerfamiljshusen i hela landet. Det finns flera skäl för detta. Telia har konkurrens från Com Hem, med 1,8 miljoner hushåll, som erbjuder trippelplay via kabel-tv-nätet (koaxnätet) och Com Hem har flerårskontrakt med sina fastighetsägare. Com Hem hoppas också vinna med trippelplaykampen via koaxnät mot Telia.

IP-telefoni passar inte äldre

Ett annat viktigt skäl är att många tunga fastighetsägare vill skynda långsamt och fortsätta med sändning av analog TV via koax i ytterligare många år.

Dessutom är det så att Telia fortfarande har det traditionella telefonnätet i drift för Byggebos 2 800 bostäder. Telia har inte fattat något beslut att avveckla det gamla telefonnätet och Leif Berglund redovisar inte när och hur beslut kan fattas om avveckling hos Byggebo.

Enligt bostadsföretagen är det till exempel så att IP-telefoni via bredband fortfarande inte är verifierat för larmkommunikation, framför allt till sjuka och äldre, en mycket viktig funktion. Därför tar det tid innan trippelplay kan slå igenom fullt ut.

Det är ingen tillfällighet att just Byggebo ligger i täten bland Sveriges bostadsföretag med gigabitnät. I slutet av 1990-talet beslöt Byggebo att bygga ett bredbandsnät till drygt 1 000 bostäder i bostadsområdet Kristineberg i Oskarshamn.

Hyresgästerna fick erbjudande om gratis bredband med 10 Mbit/s. 34 procent tog tjänsten och antalet uthyrda lägenheter ökade kraftigt, vilket var målet. Bostadsföretaget valde att bygga ett LAN-nät med fiber fram till bostadsområdet och kopparnät till varje bostad. En eller flera Ethernetswitchar från HP installerades i varje källare. Företaget stod själv för nätdriften.

Sommaren 2000 antog Byggebo en ny nätarkitektur. Den innebar ett gemensamt högkapacitetsnät som klarar trippelplay (tv, bredband och telefoni) till hyresgästerna samt även vad bolaget själv behöver för fastighetsdriften, för kontroll och styrning av ventilation, värme, luft, vatten med mera. Alla tjänster via ett enda fast nät helt enkelt.

Virtuella nät i nätet

En viktig del i nätstrategin är att dela upp det fysiska nätet i virtuella nät (VLAN). Tv tilldelas ett VLAN, bredbandsaccess till Internet ett annat, telefoni ett tredje och de olika fastighetsdriftstjänsterna får också sina VLAN. I nätet får varje VLAN garanterad kapacitetstilldelning och driftövervakning, något som det öppna Internet inte klarar. Detta öppnar i sin tur för att avveckla kabel-tv-nätet.

Byggebo nådde efter år 2000 en överenskommelse med Telia som innebär att Telia idag äger
FAKTA:

Det nya gigabitnätet kräver Ethernetkablage enligt kategori 6 eller senare som klarar 1 Gbit/s.Traditionell kategori 5-kabel klarar 10 Mbit/s och kategori 5E klarar 100 Mbit/s.

Idag finns uppskattningsvis 200 000 till 300 000 bostäder i Sverige anslutna med kategori 5E eller senare. 
nätet fram till fastigheterna och svarar för hela nätdriften. Byggebo äger nätet i fastigheterna köper nättjänster av Telia. Telia fick flerårigt kontrakt. Byggebo tar i sin tur betalt av hyresgästerna för nätkostnaden och betalar själva för fastighetsdrifttjänsterna.

Telia har enligt uppgift valt Cisco som leverantör för switchar och annan intelligent utrustning i nätet. Telia vill inte offentligt redovisa leverantörsläget till Elektroniktidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)