JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med lite ansträngning går det att tillverka billigt i Sverige

- Svenska företag kan sänka produktionskostnaderna med mellan 30 och 50 procent.Det kontroversiella påståendet kommer från Anders Kinnander som är professor i produktionsteknik på Chalmers.
Anders Kinnander

är född 1950 i Skövde och professor i tillverkningssystem på Chalmers sedan 1 mars 1999. Han doktorerade vid Linköpings tekniska högskola 1981 och arbetade därefter som tillförordnad professor i Linköping. 1984 anställdes han av ABB-Stal och 1993 utsågs han till professor i verkstadsteknik vid Luleå tekniska universitet
- Jag har en examensarbetare som tittat på en produktionslina hos telekomtillverkaren Ascom Tateco. Han lyckades höja antalet monterade komponenter med 58 procent genom att göra enkla förändringar som att organisera om flödet runt maskinerna.

Arbetet gjordes i samarbete med personalen som dessutom upplevde förändringarna som positiva. Trots att produktiviteten ökade så minskade stressen.

- Jag tror inte att Ascom Tateco var speciellt dåliga eller att det är ett unikt fall. Det finns en stor förbättringspotential hos alla företag.

Att det är så här illa beror på att produktion inte har någon högre status. Produktion är inte heller en karriärväg och få personer med kunskap om produktion sitter med i företagsledningarna.

- Vi är en forskar- och uppfinnarnation. Produktionen kan någon annan ta hand om. Och det är väl okey om det skapades några nya jobb som ersätter produktionsjobben men så är inte fallet, säger Anders Kinnander.

- Frågan är också hur länge vi kan fortsätta att utveckla konkurrenskraftiga produkter när vi inte har någon återkoppling till produktionen?

Anders Kinnanders uppfattning att Sverige kan konkurrera med låglöneländer vad gäller produktion går stick i stäv med den gängse.

- Ofta är jämförelserna mycket dåligt underbyggda. Det krävs åtminstone att det blir 40 procent billigare att outsourca produktionen för att du ska ha en rimlig chans att slutnotan blir billigare.

Annars äts vinsterna från de lägre lönerna upp av ökande kostnader för transporter, juridik, inkuranser och andra omkostnader som tillkommer när avståndet ökar.

- Vi hade ett annat exjobb där man tittade på en produkt som skulle outsourcas.

Fel i underlaget
Företaget trodde att det skulle bli mycket billigare att tillverka i Kina. Bland annat visade beslutsunderlaget att sju kineser skulle klara samma jobb som det krävdes 28 personer för att göra i Sverige. Det visade sig vara helt fel. Man hade inte tagit med alla arbetsmoment i den beskrivning som användes som underlag för beslutet.

Men även om just det exemplet var fel så borde man väl kunna göra samma förbättringar i låglöneländer som i Sverige?

- Jag tror inte det är möjligt idag. Sverige är ett mycket lättarbetat land. Vi är öppna och tillåter att de anställda tar initiativ. I låglöneländer får du inga bidrag från personalen, säger Anders Kinnander.

- Att det går att tillverka i Norden tycker jag också bevisas av Nokia som trots det höga löneläget har en stor del av sin produktion i Finland. Ericsson har däremot valt att outsourca större delen men vilket av de två företagen är framgångsrikast?

- Egentligen är Ericssons misslyckande den största industrikatastrofen vi haft i Sverige men det är inget som debatteras offentligt.

Allt är dock inte dåligt i Sverige. Det finns företag som är bra på produktion. han lyfter fram bland annat lastbilstillverkaren Scania och en del småländska underleverantörer.

Viktigt i presidentvalet
För att få upp intresset för området försöker Anders Kinnander påverka opinionen på olika sätt. Han har bland annat fått igång en debatt i Dagens Industri. Men lika hett som i USA har ämnet inte blivit där outsourcing blivit ett slagträ i det amerikanska presidentvalet.

- Det finns en undersökning som visar att USA tappat 2,6 miljoner jobb till Sydostasien genom outsourcing sedan år 2000. Nu ställs det krav på att företag med federala kontrakt inte ska få flytta ut jobben från USA.

I Sverige är tongångarna helt annorlunda:

- De flesta verkar tycka att det är en sund utveckling. Det gäller allt från LO till svenskt Näringsliv och regeringen.

Detta trots att beräkningar visar att Sverige tappat så mycket som 100 000 arbetstillfällen inom den tillverkande industrin sedan år 2000. Och varje industrijobb anses generera ytterligare två arbetstillfällen.

- Vid tidigare strukturomvandlingar som till exempel inom teko eller varven har arbetskraften sugits upp av andra branscher men det finns ingen bransch den här gången som kan göra det.

En som dock håller med honom är Scanias vd Leif Östling. Han hävdade nyligen att den svenska verkstadsindustrin skulle kunna spara 200 miljarder per år genom att producera effektivare.

Så helt fel verkar Anders Kinnander inte ha i sitt påstående att det går att öka produktionen med 30 till 50 procent med ganska enkla åtgärder.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)