– Japanen slänger sig ner och drar på sig löparskorna. Du är inte klok säger amerikanen. Du kan inte springa ifrån lejonet. Nej, svarar japanen men jag springer fortare än du!
– Och det är lite grann det som det handlar om. Är du lite snabbare så vinner du.
Note är en komet på den svenska kontraktstillverkarhimlen. Företaget startade 1999 och har på sex år gått från 4,5 miljoner kronor i omsättning till 1,6 miljarder. Expansionen har gjort Note till Sveriges näst största kontraktstillverkare efter Partnertech.
Arne Forslund Befattning: VD och koncernchef Note AB. Född: 1963. Bor: Sigtuna. Familj: Fru och två döttrar. Karriär: Geotronics (numera Trimble), Siemens, Ortivus, Danaher, Teleflex, Note. Intressen: Familjen, träning. Dold talang: Händig, gillar att snickra och bygga. |
Vill få fram stordriftsfördelarna
Istället för en förvärvsfokuserad företagsledare har Note fått en person som ägnat sina första elva månader åt att bygga ett lag av det som tidigare var fristående enheter med en gemensam grafisk profil.
– Jag har tittat på koncernen som är fantastisk och har fantastiska människor. Men det var ett konglomerat som inte hade verktygen för att skapa synergieffekter mellan de olika delarna. Vi var en koncern men hade inte stordriftsfördelarna av det, säger Arne Forslund.
Förändringen syns också i det ekonomiska resultatet som pekar mot ett plus i år. Och det syns också i den senaste årsredovisningen där Arne Forslund i sin inledningstext inte nämner målet att Note ska vara bland de fem största i Europa år 2009, även om ambitionen fortfarande finns med bland de officiella målen lite längre bak.
Vinst före tillväxt
Och tillväxt är fortfarande en förutsättning för en sund verksamhet, men inte det primära.
– Fokus har varit på tillväxt, resultat och kassaflöde. Jag brukar säga att det är viktigt, viktigare och viktigast.
För att få delarna att bli en vinstskapande enhet har Arne Forslund infört Toyotas leanmodell.
– Jag har arbetat med det i fem år, både på Danaher och på Teleflex. Det tar två, tre år att få in tänkandet så att det sitter i väggarna men vi har kommit en bra bit på väg.
Enligt Arne Forslund kan man sätta upp mål för allt från omsättning, hur mycket pengar företaget ska tjäna till vilka kvalitetsförbättringar man ska göra i produktionen.
Tanken med Lean är att man aldrig nöjer sig utan hela tiden strävar efter att förbättra sig. Målen sätts dessutom så högt att de oftast inte går att nå i första steget.
– Då tvingas man tänka utanför lådan.
Men det räcker inte med att sätt upp mål. För att det verkligen ska hända något krävs uppföljning. Inom Note strömmar därför rapporterna in till Arne Forslund varje månad.
När och fjärran
Som en konsekvens av leantänkandet har Note lanserat begreppet ”Nearsourcing”. Kunderna ska inte ha mer än några timmars resa till en fabrik som kör prototyptillverkning eller korta serier för avlusning. De ska bemötas på sitt eget språk men samtidigt få volymer till rätt pris från fabriker i Baltikum, Polen eller något annat låglöneland.
En del i konceptet med Near sourcing är norska Nordic-Printdesign (numera NOTE Oslo) som företaget köpte i juni.
– De har en symboldatabas och en komponentdatabas med cirka 9 000 komponenter.
I databasen finns bland annat uppgifter om det finns andra- och tredjepartsleverantörer för komponenterna liksom i vilket skede av livscykeln som komponenten befinner sig. Konstruktörerna kan koppla upp sig mot databasen utan att för den sakens skull binda sig för Note. Från fjärde kvartalet kommer även de svenska kunderna att erbjudas caddning av mönsterkorten, samma tjänst som de norska kunderna får via Note Oslo.
– Eftersom vi vet vilka komponenter som ska sitta på kortet kan vi få fram prototyper på tre till fem arbetsdagar efter att mönsterkortet är klart.
Note har dedicerade maskiner för denna tjänst där det annars körs jobb som inte är tidskritiska. För att korta ledtiderna ytterligare kommer företaget att hålla de 3 000 vanligaste komponenterna på lager i Gdansk.
– Det gör att man kan komma snabbare till marknaden eller så kan man hinna med flera prototypsvängar inom den vanliga ramen och komma med en färdigavlusad produkt till marknaden.
Billiga och kompetenta
Kontoret i Gdansk har funnits med sedan starten 1999. Ursprungligen skötte det kontakterna med Notes polska underleverantörer men har vuxit kraftigt de senaste åren och de cirka 50 anställda hanterar idag även komponentförsörjningen som sorterar under Note Components.
– En kompetent civilingenjör kostar inte mer än cirka 5 000 kronor i månaden i Polen.
Via kontoret i Gdansk köper Note in komponenter från Polen och andra länder i Östeuropa. Det handlar i första hand om mekanik, kablage och plastdetaljer men även priset på elektronikkomponenter kan vara lägre än i Sverige.
– Man kan tycka att komponenter borde kosta lika mycket i hela världen men speciellt ritningsbundna artiklar är billigare i Kina och även i Polen. Vi har visat distributörerna hur vi skulle kunna göra för att få ner priserna via kontoret i Gdansk så vi har fått samma priser i Sverige.
Prisskillnaden ligger mellan 5 och 40 procent beroende på komponenttyp. Företaget har även ett litet kontor i Kina för inköp av komponenter.
– Det här visar att vi är proaktiva, det skiljer oss från konkurrenterna och vi har skrivit avtal med flera kunder där vi delar på vinsten av kostnadsminskningen. Det gäller även förbättringar som kunderna gör.
Vill växa snabbare än marknaden
Marknaden för kontraktstillverkning i Europa växer med cirka 9 procent per år enligt analyshuset iSuppli. Men Note siktar högre.
– Telekomsektorn var tidig med outsourcing liksom datorer. Idag kommer många kunder från verkstadssektorn och säger att de funderar på att lägga ut produktionen.
– Men det är inte säkert att det bästa sättet är att ta över en fabrik, det är en hög risk eftersom produkterna bara lever ett eller två år innan det kan vara dags för nästa generation och då kan du vara ute.
Istället vill Arne Forslund att Note i första hand ska växa organiskt. Företaget har runt 1 100 anställda varav hälften finns i Sverige. Note har dessutom fabriker i Finland, Estland och Litauen. Sedan starten 1999 finns också ett upparbetat nätverk av polska underleverantörer. Företaget står dessutom bakom EMS-Alliance, ett nätverk av fristående kontraktstillverkare i Brasilien, USA, Indien och Kina.
– Polen är väldigt nära slutmarknaderna i Europa och har korta transportvägar.
Förutom att lönerna är lägre och att investeringarna i fabriker och maskiner kan vara något lägre är produktiviteten högre. En annan viktig skillnad är arbetsrätten. Det är betydlig enklare och billigare att säga upp personal i Östeuropa när efterfrågan viker.
– Man kan tycka vad man vill om det men den som inte hänger med förlorar.
Sett branschen från båda sidor
Hur länge skillnaderna kommer att bestå är omöjligt att säga och skiljer sig från land till land.
– Det börjar bli arbetskraftsbrist i Baltikum och lönerna stiger där. Däremot är Polen med sin 40 miljoner invånare mycket större och arbetslösheten idag ligger på 10–15 procent så det finns mycket att ösa ur. Framförallt har Polen högskoleutbildad arbetskraft som är arbetslös i samma utsträckning och faktiskt billigare än i Kina.
Även om Arne Forslund är ny på Note så kan han både branschen och produktionsteknik.
– På mitt första jobb på Trimble var jag med om att starta och bygga upp en produktionslina för ytmonterade kretskort. Så jag kan alla steg.
Efter fem år som chef för produktionen bytte han sida och har sedan dess köpt tjänster av de flesta större kontraktstillverkare i Sverige, förutom Note bland annat Partnertech, Kitron, Leab, Sanmina och Flextronics.
Branschen har svårt att ta betalt
Men trots den belastning som hans bakgrund kan vara hävdar han ändå att han ser på branschen med fräscha ögon.
– En stor skillnad mot tidigare är att jag på Note inte äger en produkt som jag kan sätta ett pris på. Vi är mer av ett tjänsteföretag.
Han presenterade också en analys av EMS-branschen på Strategitorgets konferens i augusti som nog överraskade de flesta.
– De senaste fem åren har de tre ledande kontraktstillverkarna i Norden omsatt 24 miljarder och gått med 80 miljoner i förlust när alla trodde att vi tjänade pengar. Så det går inte att köra vidare i samma gamla hjulspår.
Med Arne Forslund vid ratten har Note därför bytt uppköpsvägen mot Near sourcingvägen samtidigt som han inför Toyotas beundrade leanmodell.
1999 Erik Stenfors och Sten Dybeck startar Eurosupply. 2000.03 Eurosupply går samman med Norrtelje Elektronik. 2000.10 Köper Trienta med fabriker i Torsby och Växjö. 2001.05 Koncernen byter namn till Note. 2001.09 Startar prototypverkstad i Kista. 2001.11 Lanserar EMS-Alliance med partners i Italien, Brasilien, Indien, Kina och USA. 2002.09 Köper Xperi i Lund samt fabrik i Litauen. 2003.08 Köper Beve i Borås. 2003.12 Köper Itab Elektronik i Nyköping och Skänninge. 2004.06 Börsnotering. 2004.08 Nytt mål: Bli bland Europas största inom fem år. 2004.08 Inviger ny fabrik i Torsby. 2004.09 Övertar Malmöbaserade byggsättsspecialisten FuTechs. 2004.10 Startar ”Gateway” i Storbritannien. 2004.11 Startar ”Gateway” i Frankrike. 2004.12 Köper finska Point Product med verksamhet i Finland och Estland. 2004.12 Köper Ericsson Anslutnings- system i Skellefteå. 2005.08 Samarbete med brittiska Jaltek som ska agera ”Gateway”. 2005.10 Inviger prototyplab i Skellefteå. 2005.05.25 Erik Stenfors som grundat Note avgår som vd och koncernchef. 2005.11.01 Arne Forslund tillträder som vd och koncernchef. 2005.12 Lägger ned fabriken i Borås. 2006.05 Flyttar huvudkontoret från Norrtälje till Danderyd. 2006.06 Köper Norska Nordic-Print- design med åtta anställda. 2006.09 Förlänger inte samarbetet med Jaltek. |