Intels svenska ögonsten
Fusionera maskritarföretaget Micronic med ytmonteringsspecialisten Mydata, två tekniktunga företag. Trampa samtidigt gasen i botten för att skapa ett tredje ben i form av direktritande lasersystem för kapsling av avancerade halvledarkretsar. Det är uppdraget för Micronic Mydatas nyblivne vd Peter Uddfors som för en knapp månad sedan kunde berätta att Intel tror så mycket på de nya kapslingsmaskinerna att företaget stödjer projektet ekonomiskt.PETER UDDFORS |
Ålder: 45 år. Bor: Danderyd. Familj: Hustru, två barn 16 och 14 år. Karriär: Civ Ing, ekonomistudier, säljare, vd för bolag i Frankrike 4 år, vd för bolag i Tyskland 3 år (mätinstrument), vd Aldata Solutions (ERP system för detaljhandel), vd/koncernchef Lorentzen & Wettre, divisions-chef Cardo Pulp & Paper Solutions. Okänd talang/superkraft: Bra hobbymekaniker, kan jonglera. Intressen: Skärgård, skidåkning, bilar. |
– Jag satte högsta fart och redan efter två veckor hade vi ledningsgruppen klar.
Den innehåller ungefär lika många personer från Mydata som från Micronic.
– Det beror inte på någon rättviseaspekt utan på att det var de bästa personerna. Man kan beskylla mig för mycket men inte för att vara partisk.
Peter Uddfors kom från ett jobb som divisionschef inom Cardokoncernen. Han ansvarade för ”pulp and paper” en del som bland annat sålde pumpar och analysutrustning till pappers och massaindustrin.
– Det liknar mycket det som Mydata gör men skiljer sig radikalt från Micronic så där fick jag läsa på. Jag har också rest med min företrädare Sven Löfqvist för att träffa kunder.
Hans första uppgift är att foga samman de två företagen som kulturellt är helt olika. Micronic, med rötterna på KTH, har skapat sig en egen nisch som dominerande leverantör av laserritare till fotomasker för bildskärmar. Kvaliteten går före tillverkningskostnaden, maskiner kostar i runda slängar 140 till 210 miljoner kronor per styck och det finns ett tiotal kunder främst i Asien. Marknaden kan anses mogen och företaget säljer inte mer än ett par tre ritare per år.
Mydata, som gör ytmonteringsmaskiner, lever däremot på en hårt konkurrensutsatt marknad som backade över 50 procent i fjol. Det finns ett antal leverantörer med likartade erbjudanden som dessutom har gett sig in på Mydatas område med hög flexibilitet och små till medelstora volymer. Maskinerna kostar bara en bråkdel av Micronics och Mydata säljer därför betydligt fler per år.
Alla under samma tak
En annan skillnad är att runt hälften av Micronics intäkter kommer från service och eftermarknad medan den typen av tjänster är en mindre del av Mydatas omsättning som dessutom har betydligt fler kunder och i hög grad litar till distributörer för försäljningen.
Micronic har sedan många år en lokal i Täby precis intill motorvägen mot Norrtälje som är stor nog för att rymma även Mydata. När Micronic var som störst jobbade 500 personer i huset, efter sammanslagningen kommer det att finnas runt 370 personer i huset.
När jag träffar Peter Uddfors i början av april står det flyttkartonger lite här och där i korridorerna eftersom de anställda på Mydata precis har flyttat över. Funktioner som utveckling, produktion, inköp och adminstration har integrerats medan försäljning och service ska bedrivas separat av de två affärsområdena. Knappt 25 personer blev övertaliga, främst på stödfunktioner som ekonomi och administration.
Vid årsskiftet drog han igång en hundradagarsplan med hundra aktiviteter för att samordna allt från utveckling och produktion till affärssystem, telefonsystem och it-system. Dessutom krävdes ett nytt namn. Arbetet ska vara klart till 23 juni.
– Vi räknar bara vardagar säger Peter Uddfors när han pekar på den flera meter långa handlingsplanen som printas ut i en ny version varje vecka.
Där kan man se hur arbetet forsskrider, vad som går enligt tidplan och vad som släpar efter. När verksamheterna är integrerade ska det ge en årlig besparing på 60 miljoner kronor varav cirka 10 miljoner kommer från att man slipper betala hyran för Mydatas gamla lokaler i Bromma.
Det sammanslagna bolaget får en utvecklingsavdelning på cirka 160 personer där 100 kommer från Micronic och 60 från Mydata.
– Det finns en stor teknikpassion i bolaget men vi har också lyckats affärsmässigt på ett sätt som inte borde vara möjligt med det geografiska läge vi har. Det gäller både för Micronic och Mydata.
På Mydatasidan blev den nya MY100-familjen fulltalig i fjol och även lodpasttryckaren MY500 kom i en andra generation med kommersiellt gångbar prestanda. Företaget har också lagt stora resurser på de mjukvaror som kunderna använder för att optimera nyttjandegraden av maskinerna.
Peter Uddfors vill, föga överraskande, inte säga något om vad som finns under utveckling. Däremot öppnar han för att låta andra företag sälja lodpastatryckaren MY500 under sina egna varumärken.
Intels beslut fick Micronic att sätta fart
En annan effekt av sammanslagningen är att Mydata håller på att bygga upp försäljningen i Asien med hjälp av Micronics organisation. Även om det är helt olika kunder kan Mydata i ett etableringsskede dra nytta av Micronics lokalkunskaper och kontakter.
På displaysidan har utvecklingstakten mot större paneler saktat av eftersom det är få som vill ha en tv med på mer än 42 eller kanske 46 tum hemma i vardagsrummet. Inte heller den spirande 3D-tekniken motiverar några nya ritare på kort sikt. Micronics befintliga laserriatare är uppbyggda kring mikromekaniska speglar och räcker ytterligare ett antal år utan allt för stora modifieringar.
Parallellt med att integrera de två företagen har Peter Uddfors också satt högsta fart när det gäller att utveckla en ny maskin för direktritning av kapslingssubstrat. Arbetet växlade upp redan under sista kvartalet i fjol och den 26 mars kunde Peter Uddfors gå ut och berätta att Intel köper en testmaskin.
– För oss var det viktiga att de kommersiellt visade att de tror att vi kan fixa det, att vår teknik är bättre än deras nuvarande produktionsteknik.
Intel garanterar också en del av den emission på 245 miljoner som görs för att Miconic Mydata ska ha råd med projektet utan att för den skull dra ned på annan utvecklingsverksamhet. Som jämförelse kan nämnas att Micronic och Mydata lade drygt 200 miljoner på utvecklingsarbete 2009.
Alla pengarna från emissionen kommer dock inte att användas till just det utvecklingsprojektet men det visar på storleksordningen.
Att Intel är intresserat av tekniken med direktritning för att skapa ledarmönstret i det substrat som används vid BGA-kapslingen av processorer beror på att geometrierna börjar bli för små för dagens teknik med fotolitografi. Det är det billiga och ”sladdriga” substratet som ställer till det när halvledarprocesserna kryper ned i dimensioner.
Panelerna som innehåller ett antal substrat är på 500 5 500 mm och idag används en så kallad stepper för att med fotolitografi skapa ledarmönstren. Men ganska snart, någonstans runt 22 eller 16 nm-noderna, finns en skärningspunkt där kostnaden för direktritning blir lägre än för fotolitografi.
– Vi har 35 sekunder på oss att rita ett lager.
Dessutom blir direktritningen noggrann eftersom den kan ta hänsyn till att det billiga plastsubstratet är lite sladdrigt och därmed inte formstabilt.
Men Micronic Mydata är inte det enda företaget som lockas av den spirande marknaden.
– Vi har konkurrenter men de kommer underifrån. Vi kommer tekniskt sett ovanifrån så vårt problem är inte noggrannheten utan att bygga en maskin som blir tillräckligt billig. Där har vi stor nytta a Mydata som är vana att bygga den typen av maskiner.
Vill kapsla för mobiler
Det finns fler företag än Intel på kundlistan för kapslingstekniken. Än så länge är de hemliga men Peter Uddfors nämner mobilindistrin. De vill bygga så minimalt som möjligt och använder därför CSP-kapslar, kapslar som i princip inte är större än chippet. För att också få det hela tunt som möjligt vill man använda substrat utan kärna. Dessa blir allt buckligare vartefter man bygger upp ledarlagren, en bucklighet som leder till oskärpa i exponeringen med fotomasker. Med direktritning kan man kontinuerligt mäta in höjden och justera skärpan.
Idag är man nere på ledarbredder runt 10 µm i substrat till BGA-kapslar för processorer medan CSP-lösningar ligger nedåt 15 µm. Det kan jämföras med konventionella mönsterkort i FR4 där man ligger nedåt 50 µm.
– Så för Intel handlar det om vår förmåga att anpassa i X- och Y-led medan det för CSP:er handlar om Z-led.
Den första testmaskinen ska som sagt levereras till Intel under året. Efter en utvärderingsfas på ett till två år kan de sedan bli dags att börja sälja kommersiella varianter. Priset förväntas ligga på tre till fem miljoner dollar och den uttalade tanken är att skapa ett tredje ben i företaget.
Just det var också planen när Micronic gav sig in på marknaden för ritare till halvledarmasker i slutet av 90-talet. Företaget lyckades också sälja ett antal system men området blev aldrig den succé man hoppades på. Maskinerna kan användas för att rita ickekritiska lager i dagens processer men för de kritiska lagren stannar ritarna på 90 till 65 nm.
– Man måste våga satsa ganska hårt för att få en position. Både Micronic och Mydata har lyckats med det även om halvledarritarna inte haft det utfall man förväntade sig av dem. Men delar av det arbetet var en förutsättning för kapslingsritarna. Gillar man teknik, tekniska produkter och internationell verksamhet då har jag svårt att se ett företag som är intressantare än Micronic Mydata säger Peter Uddfors.