JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Håkan Mildh Svensson skapade artistförmedling för konsulter

Håkan Mildh Svensson, BerotecHan skapade
artistförmedling
för konsulter

Berotec förenar det bästa av två världar – friheten  i den egna firman med den stabilitet och infrastruktur som en anställning i ett större företag ger.  Låter det för bra för att vara sant  Inte om man ska tro Håkan Mildh Svensson som grundat konsultföretaget Berotec med 170 konsulter och noll anställda.
HÅKAN MILDH SVENSSON

Befattning: Ordförande samt sälj- och marknadschef.
Född: I Solna 1964.
Bor: På Södermalm och på Gåsö i Stockholms skärgård.
Familj: Gift med Helena, Oscar 17 år och Edvin 13 år.
Karriär: Började som konsult 1985. Gick till Knight Industriteknik 1989, därefter  Enator Teknik.
Återstartade Knight i Stockholm 1995. Startade Berotec år 2000.
Intressen: Älskar musik, spelar gärna gitarr i olika band. Har arbetat som skidlärare. På sommaren går all tid åt till segling.
Dold talang: Social och humanistiskt lagd entreprenör som får andra att växa.
När jag sitter nedsjunken i de mjuka sofforna på det luftiga kontoret på Pampas Marina och hör Håkan Mildh Svensson beskriva Berotec känns det mer som en folkrörelse än som ett traditionellt konsultföretag.

–Det låter kanske kaxigt men vi vill rädda fler konsulter, vi vill få fler att förstå att det finns ett annat sätt att jobba på än det traditionella konsultupplägget. Vi vill faktiskt försöka förändra vår bransch, säger han.

Affärsmodellen är enkel. Ingen av konsulterna är anställd, alla har sina egen lilla firma men Berotec är ansiktet utåt. Det är företaget som tecknar avtalen med kunderna och som skickar ut fakturorna.

När pengarna kommit in går 80 procent till ditt bolag. 10 procent går till ”din” säljare och 10 procent går till Berotec där du efter några år kan vara delägare. För den som arbetar heltid innebär det enligt Håkan Mildh Svensson mellan 900 000 och 1,5 miljoner kronor om året.

Men å andra sidan får du inte en krona när du inte har ett uppdrag.

–Är det stabilare att vara anställd  Den bilden måste vi ta bort. Den är inte sann längre. Du åker ut ganska snabbt från en klassisk anställning när du inte har beläggning.

Som egenföretagare väljer du själv hur mycket du ska ta ut i lön, hur stor pensionsförsäkringen ska vara och hur mycket som ska sparas i bolaget.

–Det går ganska snabbt att skapa sig en buffert som man kan använda för att vara ledigt ett halvår eller ta till om man inte har uppdrag under en tid.


Tjänar pengar frånHåkan Mildh Svensson, Berotec första timmen
Upplägget är perfekt även för Berotec. Företaget tjänar pengar från första timmen eftersom det inte finns några fasta kostnader. Inte ens Håkan Mildh Svensson eller den som håller i administrationen är fast anställda. Det innebär också att du som konsult kan gå hem när jobbet är klart och kunden är nöjd. Du behöver inte hänga kvar till klockan fem för att skapa lönsamhet, som i traditionella konsultbolag.

Vinstmålet i Berotec är blygsamma 2 procent efter skatt, inte 10–15 procent som i and ra konsultbolag. För att komma dit måste de ha duktiga konsulter med hög beläggning och låg lön.

Det senare har man som bekant bara som nyutexaminerad, men arvodet som konsult bolaget kan ta ut hänger inte med  löneutvecklingen vilket gör det svårt för konsultbolagen att hålla kvar de bästa och ändå tjäna pengar.

–Så står vi allihopa och säger att vi tillför kundnytta, men så är det inte för du har många unga ambitiösa för att kunna tjäna pengar. Berotec ska inte tjäna pengar, vi kan ha enbart de bästa.

För att platsa på Berotec bör du alltså ha jobbat i sju år eller mer plus att du ska vara sugen på att köra eget.

–När du kommer hit så berättar vi om våra fyra f, de värderingar vi drivs av, säger Håkan Mildh Svensson.

F:en står för familjen, fritiden, företaget och framtiden.

–Vi gör inte det här egenföretagandet för att vi ska tjäna mest pengar, utan för att vi ska ha tid och resurser att ta hand om vår familj, hinna med vår fritid. När vi gör det tillsammans bygger vi en ekonomi som är tryggare.


Få som har slutat
Resonemanget kan kännas flummigt men Håkan Mildh Svensson försäkrar att företaget försöker leva upp till värderingarna. Och rent avtalsmässigt finns inga inlåsningar. Kontraktet mellan Berotec och den enskilde konsulten är kortfattat och konsulten skulle i princip kunna ta sitt uppdrag och nästan gå på dagen.

–Det är kanske 15 eller 25 som slutat under de här 12 åren. Det är nog så att man inte byter bort det här mot en vanlig anställning när man fått smaka på friheten.

Knappt hälften av konsulterna sysslar med elektronik och inbyggda system. Det är allt från hårdvaruutveckling, firmware, FPGA och asic till projektledning, test och systemarkitekter.

Det andra huvudområdet är mekanik, Håkan Mildh Svenssons egen hemmaplan. Företaget försöker också etablera sig som klassisk IT-konsult, men än så länge är den delen av verksamheten mycket liten.

Håkan Mildh Svensson har själv alltid varit i konsultbranschen. De första tre åren på ett mindre familjeföretag, därefter fem år på Enator.

–Det var ett spännande företag, väldigt framgångsrikt och konsulttillvänt. Alla fick plats och fick höras, det var en bra skolgång.

1995 blev han rekryterad till Knight Industriteknik för att bygga upp företagets Stockholmskontor.

–Jag hade inget karriärdriv men tyckte det var kul att få hjälpa till. Jag hittade lokal satte ut platsannonser, hittade människor och sålde. Jag hade varit vanlig projektledare tidigare men det blev ett av det mest framgångsrika Knightkontoret de hade på den tiden. Som mest var det 40 anställda.

Men när bolaget såldes till WM-data år 2000 fick han inte följa med.

–Jag var jätteledsen i en vecka innan jag insåg vilken chans det var.


Håkan Mildh Svensson, BerotecFlygande start
För att komma igång som egen konsult köpte han sin pappas firma, Bernt och Rolf Teknik AB, Berotec, och började sälja sig själv. Han kom snabbt ut på uppdrag på Erics son.

–Sen hörde sju killar från mitt gamla jobb av sig och undrade vad jag gjorde.

Men något nytt konsultbolag med personalansvar ville han inte driva.

–Jag sa: om du startar eget och jag får provision på det jag säljer så kör vi. Och de litade jättemycket på mig, jag hade ju hittat jobb åt dem i flera år.

Kunderna var inte heller svåra att övertyga, det var ju samma konsulter som fortsatte arbeta åt dem även om jobbet fakturerades från ett nytt bolag.

Idag har består Berotec 170 ”anställda” varav 14 är säljare. Även säljarna är tekniker och de får som sagt 10 procent av intäkten. Så för att komma upp i samma fakturering som en konsult måste de hålla tio konsulter sysselsatta.

I motsats till andra konsultbolag finns all personal med namn och kontaktinformation på Berotecs hemsida. Informationen tankas ned från Linkedin varje natt vilket gör att den alltid är aktuell.

–Vi ska vara en artistförmedling för de bästa i Sverige, så konsulterna måste få synas.


Alla idéer läggs i en gemensam hög
På ett klassiskt företag pekar chefen med hela armen och som konsult har du svårt att säga nej, även om uppdraget är på en annan ort. På Berotec kan du såklart välja att tacka nej, men är det tunt i plånboken kanske du ändå biter ihop och tar jobbet i väntan på att det dyker upp något bättre.

–Om du får höra talas om ett jobb ringer du till din säljare. Den enskilde konsulten är sällan bra på att sälja, har ingen koll på priserna, så det finns ett vinn-vinn, annars skulle det inte fungera.

Eller så får någon annan Beroteckonsult jobbet. För alla idéer ska läggas i en gemensam hög och det är upp till säljarna att hitta den konsult som passar bäst för uppdraget.

Precis som på andra konsultföretag är jobbet ganska ensamt i så måtto att man normalt sitter ute hos kunden. Och sällan mer än en konsult hos varje kund. För att ända hålla ihop företaget och dessutom skapa en Beroteckänsla ordnar företaget olika seminarier och temakvällar.

–Du kan också skicka ett mail med en fråga till alla andra konsulter på Berotec. Kunden får en känsla av du jobbar på ett stort företag.

Eller så tar man en del av de intjänade pengarna och åker på en intressant mässa med några kollegor.


Siwan manifesterar Berotecandan

Nyligen var det julgransplundring med 60 barn på kontoret på Pampas Marina och många hänger med på den årliga skidresan. Och var sjätte vecka är det after work där även konkurrenter och kunder är inbjudna.

Idag finns företaget på sex orter. Förutom i Stockholm även i Göteborg, Karlstad, Jönköping, Västerås och Linköping.

Och så var det Siwan, Laxkuttern som speglar sig i vattnet utanför panoramafönstren på Pampas Marina.

–De andra konsultbolagen sponsrar OS-satsningar och har enorma havskappseglare. Vi kände att vi också ville ha en båt.

Det blev Siwan. Båten köptes ursprungligen av Håkan och en kompis. Hon har sjunkit och sedan renoverats. Numera drivs hon som en ekonomisk förening och används både av företaget och de anställda.

–Vi åker och hämtar våra kunder med  Siwan och tar ut dem på lunch. Smörgåsarna gör vi själva. Då känner kunderna att vi är ärligt personliga.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)