JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Teledynes köp av LeCroy blir bra

Per Henricsson: Teledynes köp av LeCroy blir bra

Nyheten i förra veckan att Teledyne förvärvar LeCroy kom nog som en överraskning för de flesta. Kombinationen av en diversehandel bestående av digitala övervakningskameror, instrument, försvars- och rymdprodukter med en oscilloskoptillverkare känns inte helt klockren.
Affären liknar i mångt och mycket investmentbolaget Danhers köp av Tektronix år 2007. Oscilloskopjätten Tektronix har fortsatt att uppträda som ett självständigt bolag även om det bakom kulisserna säkert sker en hel del samarbete kring teknikutveckling med Fluke och för den delen även med Keithley som båda ägs av Danaher.

På liknande sätt finns ett samarbete mellan Agilents test- och mätdivision och företagets medicinteknikdivision. Utvecklingskostnaderna för grundläggande tekniker som AD-omvandlare kan delas av bägge divisionerna.

Hela ledningen för LeCroy blir kvar och som det ser ut idag kommer företaget att leva vidare som en självständig enhet inom Teledyne. Synergierna med de andra bolagen i koncernen blir alltså relativt små. Den enda uppenbara besparingen blir att LeCroy inte längre behöver avlöna en styrelse och att företaget slipper de kostnader som börsnoteringen innebär.

Affären ger dessutom LeCroy tillgång till både mikrovågskunnande och en indiumfosfidprocess, två saker som kan hjälpa företaget i kampen med Agilent och Tektronix om vem som har det vassaste oscilloskopet.

Agilent har både mikrovågsteknik och indiumfosfid i huset medan Tektronix och LeCroy fått förlita sig på IBMs kiselgermaniumprocess.

LeCroy har också tagit hjälp av Phase Matrix för den mikrovågsteknik som används i de mest avancerade oscilloskopen där bandbredden är på väg mot 100 GHz. Phase Matrix förvärvades dock av National Instruments för ett år sedan och företaget måste ses som en konkurrent på vissa marknader.

För enklare produkter och produkter i mellanklassegmentet är nog den finansiella stabiliteten det viktigaste. Kanske kan vi också förvänta oss en breddning av produktportföljen till annat än oscilloskop och logikanalysatorer.

Ett lämpligt komplement skulle kunna vara signalgeneratorer eller varför inte en inbrytning på PXI-marknaden.

Hur lång tid det tar innan vi får se resultaten återstår att se.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)