JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Dags för radiobetyg på mobiler

Per Henricsson: Dags för radiobetyg på mobiler

Sommar och semester brukar betyda att vi lämnar hemmets bekvämlighet för några veckor med utedass, kallt vatten, hårda sängar, sällan sedda släktingar, myggor och som lök på laxen dålig mobilteckning.
För så fort vi förflyttat oss till landet eller skärgården startar jakten på de små pinnarna i mobilen som visar att den har kontakt med omvärlden. När man väl kommit så långt övergår förtjusningen snabbt i utrop som ”nu hör jag dig inte” eller svordomar över bredbandets långsamhet. Och det är knappast någon tröst att operatörernas kartor påstår att täckningen är hur bra som helst där man befinner sig.

Nu har även regeringen och statliga myndigheter som Post- och telestyrelsen liksom Konsumentverket fått upp ögonen för problemet, och det redan innan årets semester.

En undersökning som PTS gjorde i våras visar att mobiltelefonerna allt som oftast inte fungerar som utlovat (länk). Vilket alla som brukar tillbringa somrarna på landet eller i skärgården redan vet.

Fast även den som stannar hemma har anledning att känna sig lurad. Inte ens i städerna ger mobilnäten de ­hastigheter som utlovas i reklamen, påpekar PTS.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt uppmanade i somras operatörerna att leva upp till sina löften, men hon aktade sig noga för att sätta tidsgränser eller hota med sanktioner. Frågan är om uttalandet har någon annan effekt än att operatörerna i bästa fall ser över sina täckningskartor så att de stämmer bättre med verkligheten.

PTS och myndighetens kollegor i Norden och Baltikum har uppmanat EU att införa ett betygssystem för radiokvaliteten i mobilerna. Idag saknas den typen av information helt. Hur bra telefonen kan kommunicera med mobilnätet får du veta först när du packat upp din nya smartmobil.

Det är inte helt lätt att sätta ett enda betyg på radiodelen. Den kan fungera olika bra i olika frekvensband och bättre med flera antenner (mimo) än med bara en antenn.

Även om det teknisk inte är några problem att mäta kvaliteten är det tveksamt om politikerna anser frågan som tillräckligt viktigt för att driva igenom ett betygssystem.

Så innan du kan ta hjälp av ett betygssystem vid nästa ­mobilköp återstår inget annat än att knalla upp på närmaste kulle när mobilen inte fungerar. Fast innan dess kanske du ska prova med handsfree, du vet sällan var mobilens antenner sitter och handen kan lätt täcka dem. Ta också av skalet. Ett skal med metall dämpar såklart signalen men tester visar att även skal av plast och silikon försämrar mottagningen i mobilen.

Och hjälper inte det får du läsa en bok eller åka hem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)