JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sara Berglund: Vad händer när tekniken vänds emot oss?

Sara Berglund:

Vad händer när tekniken vänds emot oss?

Allt fler medicintekniska produkter använder trådlös kommunikation och designas för att kopplas upp i IT nätverk. Man talar om networked medical devices. Och den uppkopplade medicintekniken medför många praktiska fördelar. Den diabetessjuke kan med hjälp av en subkutan sensor för kontinuerlig glukosmätning regelbundet få sitt glukosvärde mätt och trådlöst överfört till sin insulinpump, och från en hjärtsjuk patients pacemaker kan man överföra diagnostisk information utan att behöva genomföra en ny operation.
Tankarna på vad som kan gå snett när kontrollen över medicintekniska produkter som har en livsuppehållande funktion hamnar i fel händer är många. Det har publicerats artiklar om hur insulin­pumpar, defibrillatorer och pacemakers gått att hacka. Även buggar och säkerhetshål i mjukvara kan medföra risker.

Det talas om cybersecurity.

Med cybersecurity menas i detta sammanhang skydd av information och informationssystem mot oavsiktlig eller avsiktlig obehörig åtkomst, användning och sabotage. Alla förstår att det är viktigt, men långt ifrån alla vet vad man ska göra åt det.

Svaret är att mycket behöver göras, och många behöver delta i arbetet.

För tillverkare i den medicintekniska industrin har riskhante­ring länge varit en central del i utvecklingsprocessen av nya produkter. Tillverkare är skyldiga att införa lämpliga åtgärder för att minimera riskerna med obehörig åtkomst till de uppkopplade medicintekniska produkterna. Standarden ISO 14971 är globalt erkänd som den standard som bör följas när riskhantering för medicintekniska produkter bedrivs. För organisationer som för in medicintekniska produkter i sitt IT nätverk finns standarden IEC 80001 att följa.

Den amerikanska myndigheten FDA har gett ut flera vägledningsdokument om cybersecurity och bjudit in intressenter till seminarier med syfte att fungera som en katalysator i arbetet mellan industri, hälso- och sjukvård, för att tillsammans spåna på idéer om vilka hot och risker som kan uppstå och hur de ska kunna förhindras.

Ett liknande initiativ från europeiska myndigheter vore önskvärt för att försäkra sig om ett tillräckligt engagemang angående cybersecurity för de produkter som utvecklas på vår sida Atlanten.

Styrelseledamot i SER
Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)