JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Staffan Skogby: AI – den nya elektriciteten?

Staffan Skogby:
AI – den nya elektriciteten?

Inför 2018 då SER ska fira sitt 130-årsjubileum kan det vara dags med en återblick på el- och datateknikens utveckling sedan 1888.

Moores lag är ju bekant inom elektronikens område. Den be­skriver bland annat beräkningskapacitetens snabba utveckling över tiden för halvledarteknologin. Om man ritar ett diagram över processorer med exponentiell skala på den vertikala ”kapacitets”-axeln och linjär tid på den horisontella axeln blir det en rakt stigande linje. Men om man utvidgar diagrammet till att omfatta tidigare teknologier under 130 år så blir det en än mer intressant teknikhistoria. 

Extrapolerar man diagrammet med Moores lag från 1800-talets mekaniska kalkylatorer, till de elektromekaniska relämaskinerna i början på 1900-talet och vidare till elektronrör och senare till halvledare så visar det sig att utvecklingen blir ett rakt streck ­under 130 år. (Källa: Kurzweil ”The singularity is near; When humans transcend biology” 2006).

Vid SER:s årsmöte i våras fick vi en introduktion till Artificiell Intelligens (AI). Jag lyssnade också på en AI-konferens som gick i San Francisco i september. Där fick man olika perspektiv på hur den snabba tekniska utvecklingen inom AI påverkat samhället och att vi bara är i början av utvecklingen. De kommande åren kan bli ännu mer dramatiska. 

SER har i några föredrag under året med experter från forskning och industrin belyst den snabba utvecklingen med föredrag om AI och om uppkopplade fordon. Vi har också gjort studie­besök på NEVS i Trollhättan och lyssnat på koncepten kring en ny generation av transportsystem kallat ”InMotion”. Vi kommer att fortsätta nästa år med studiebesök och spännande föredrag.

Jag lyssnade på ett föredrag av fysikern och AI-forskaren Max Tegmark i november som varnade för konsekvenserna där AI-teknologin används urskillningslöst. AI-framstegen inom den ­närmaste framtiden har potentialen att i hög grad förbättra våra liv på ett otal olika sätt, från att göra elnät och finansiella marknader mer effektiva, till att rädda liv med självkörande bilar, operationsrobotar och diagnossystem. 

När vi låter den verkliga världens system kontrolleras av AI är det avgörande att vi lär oss att göra AI mer robust, så att den gör vad vi vill att den ska göra. Detta går i korthet ut på att lösa komplicerade tekniska problem, som har med AI:s verifiering och validering att göra.

Om vi blickar framåt kan vi se AI som den nya elektriciteten.

Staffan Skogby
Styrelseledamot SER, 
Svensk Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)