Även företagsspecifika evenemang som National Instruments NI Days, Mentor Graphics Expo och multifysikdagarna Comsol Conference visar god tillväxt och lockar ökande skaror, även i tider av konjunkturell snålblåst. Och det är konstruktörer och ingenjörer som kommer, precis den målgrupp som utställarna vill träffa.
Samtidigt brottas de breda elektronikmässorna såväl i Sverige som utomlands med fallande besökarskaror. Varken Elektronik/EP i Stockholm eller Electronix i Göteborg har rosat marknaden sedan IT-bubblans dagar. Andelen konstruktörer och ingenjörer bland besökarna har därtill gått ner rejält, och storföretagen har om inte bojkottat så i varje fall varit njugga med sin närvaro.
Internationellt kan konstateras att den brittiska storsatsningen på National Electronics Week i somras floppade rejält – bara omkring 4 000 besökare lockades dit. Till och med jättemässan Electronica i München känner av tendensen. Däremot har det vertikalt nischade evenemanget Mobile World, förr 3GSM, gått från klarhet till klarhet och vuxit till snudd på Electronicas proportioner.
Även specialmässorna i Nürnberg för så skilda områden som inbyggda system, sensorer och testutrustning, kraftelektronik och produktion lockar allt fler. Tendensen är visserligen inte entydig – EDA-evenemangen Dac och i viss mån Date går kräftgång, vilket dock torde ha mer med den branschens specifika problem att göra
Att få ihop den ekonomiska ekvationen kring små evenemang och ändå hålla dem på en proffsig nivå är dock inte det lättaste. För företagsspecifika tillställningar verkar det gå bäst – såväl Mentor Expo som NI Days är klart välorganiserade tillställningar. Men på FPGA World och Multicore Days märktes det att entusiasm och personliga nätverk bitvis fått kompensera bristande rutin och resurser för själva genomförandet.
En tanke är att dessa två evenemang skulle vinna på att slå sina påsar ihop – de kompletterar varandra rätt bra – och därtill låta en riktigt kompetent mässpartner stå för mer av det praktiska.
Att sådana samarbeten kan fungera bra var Tillförlitlighet 2008 ett exempel på. Här hade Stockholmsmässan och den drivande motorn Lars Wallin lagt örat mot marken och ringat in en nisch där intresset uppenbarligen var högt. Här fanns också mycket att bygga på – Wallins produktionsjippon har varit dragplåster på de svenska mässorna i många år.
Seminariet var en pendang till SEE, Scandinavian Electronics Event, den mässa som Stockholmsmässan och branschföreningarna IM-föreningen och Elektronikindustriföreningen gemensamt spänner bågen för att ta till högre höjder än salig Elektronik/EP någonsin nådde.
Stockholmsmässan har den vällovliga ambitionen att arrangera fler likartade SEE-satelliter. För den svenska elektronikbranschens skull får man hoppas att de på sikt blir tillräckligt många, att de görs med rätt partner och att de därtill stärker snarare än drar undan mattan för huvudevenemanget.