Per Henricsson:
Hårdvarans revansch
Det har aldrig varit så lätt att starta ett hårdvarubolag som idag. Särskilt inte om det handlar om lite udda konsumentprodukter som ett larm som lyssnar och rapporterar om något låter misstänkt eller en lös knapp som du kan tejpa fast och styra mobilen med. Förklaringen stavas Arduino, Rapberry Pi, 3D-skrivare, Kickstarter och Shenzhen i en ohelig allians.När allt är klart kan du formge en snygg förpackning och sedan skriva ut den med en 3D-skrivare.
Prototypen är visserligen inte redo för massproduktion men du har något att visa upp för potentiella användare och med crowdsourcingsajter som Kickstarter, Indiegogo eller Fundedbyme kan du hitta entusiastiska kunder var som helst i världen, i varje fall på platser som förstår engelska.
Gillar de prylen så beställer de och betalar för en produkt som du ännu inte producerat. De kan dessutom tipsa dig om förbättringar eller nya användningssätt.
Crowdsourcingsajterna har också gjort det möjligt att runda allt vad inkubatorer, riskkapitalister och banker heter. Du slipper förlora tid på att intervjua potentiella kunder, skriva en affärsplan för att sedan få nobben för att investerarna inte förstår potentialen i din idé.
De som sitter på pengarna och innovationsstödet satsar hellre på en app eller en tjänst än på hårdvara. Det är bara att titta på vad de svenska inkubatorerna lagt sina pengar de senaste åren.
Så var kommer Shenzhen in i bilden? Om du lyckas på Kickstarter, eller något annat crowdsourcingforum, måste du faktiskt dra igång tillverkning. Shenzhen i Kina är en av de möjliga platserna där man kan handla alla typer av tillverkningstjänster riktigt billigt. Det är inte smärtfritt och risken att någon snor din idé är långt ifrån försumbar.
Därför finns ett skriande behov av en ny typ av mellanhand som kan koppla ihop crowdsourcingprojekten med billig produktionsanpassning och tillverkning.
Men trots svårigheterna i produktionsledet har det aldrig varit så enkelt att bli hårdvarutillverkare som idag. Det bevisas inte minst av en handfull svenskrelaterade bolag. Jag tänker på superprocessorn Parallella från Adapteva, det innovativa hemlarmet Point eller den lilla blåtandsknappen Flic från Shortcut Labs. De har olika bakgrunder men har fått sina genombrott med lyckade kampanjer på olika crowdsourcingforum.
Så vad ska du hitta på?