JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Förr eller senare läcker alla hemligheter ut”. . .

JAN TÅNGRING:
”Förr eller senare läcker alla hemligheter ut”…
… enligt säkerhetskonsulten Barr Group. Jo, det vet numera CIA, vars mest avancerade intrångs­verktyg har läckt ut. Med hjälp av dessa verktyg kan du ta kontrollen över godtycklig smarttelefon eller dator.

Organsationen Wikileaks har en kopia och hävdar att fler kopior cirkulerar utom kontroll bland före detta CIA-anställda och konsulter.

Det betyder att olika aktörer just nu har flera sätt att välja mellan för att kartlägga ditt privatliv och dina affärshemligheter. 

Inte bra. Men cyberhotet kommer att bli betydligt värre innan det blir bättre, tror flera säkerhetsdebattörer.

I fjol lurades uppkopplade kameror att delta i över­belastningsattacker mot webbservrar. Det demonstrerar hur IoT har blivit en del av cyberhotet.

Det är en sak om din telefon blir hackad och dina hemligheter kommer ut. Det är ett problem av en annan magnitud om din bil blir hackad och kör ihjäl dig.

Säkerhetsexperter väntar sig en våg av gisslantagande av IoT-system i år. Du kommer att tvingas betala till utpressare för att få dem att fungera igen.

Om IT-bolagens programvara är dåligt skyddad mot hackers är det om möjligt ännu värre ställt med IoT-systemen.  Här finns ännu inte ens en allmän medvetenhet. Var femte utvecklare av säkerhetskritiska uppkopplade system har inte ett ord om cybersäkerhet i sin specifikation. 

Det har nyss nämnda Barr Group fått reda på i en enkät med 1700 utvecklare (länk). Det är otroliga siffror med tanke på att människoliv är beroende av att dessa uppkopplade system fungerar.

Traditionellt motsätter sig IT-intelligentian statlig ­reglering. Men när det gäller cyberfysiska system erkänner den att det behövs.

Sverige har just tagit ett första kliv den riktningen. Den åttonde mars diskuterades digital säkerhet i en samverkansgrupp för uppkopplad industri och nya material. 

Det som adresseras är just det gemensamma behov av cyberskydd som behövs för både BankID, självkörande bilar och uppkopplade fabriker.

Själv är jag ärligt talat inte övertygad om att det finns ett utpressningshot mot IoT-systemen i sig. Jag ser ingen affärsmodell.

ICA kanske kommer att få sina frysdiskar avstängda en gång. Men sedan kommer de att se till att det finns en manuell styrning som står över den digitala.

Forsmark håller sig till klassisk analog styrning – ett genidrag för att placera sig utanför det teoretiska digitala hotet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)