JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk startup gör server för IP-tv

Flashserver för IP-tc
Flashserver för IP-tv (cadrendering)
Tiotusen användare kan välja mellan tusen timmars tv och film, med nya funktioner som att spola och pausa. Filmerna lagras i flashminne och signalerna levereras över vanlig Ethernet. En sådan server, liten som en halv pizzakartong, utvecklas av nystartade Edgeware i Stockholm.
När tv-signalerna distribueras via bredband får varje tittare helt nya möjligheter att styra sitt tittande. Bredbands- och kabeloperatörerna kommer förutom hundratals program att erbjuda tjänster som valfri starttid, snabbspolning framåt och bakåt i filmer och nyheter eller olika kameravinklar vid exempelvis sportsändningar.

Om detta ska fungera måste allt tv-innehåll lagras, distribueras och därtill debiteras korrekt. Det ställer höga krav på servern.

-    De experiment som operatörerna gör idag bygger på att innehållet lagras centralt, på hårddiskar. Det håller inte i storskaliga lösningar, säger Joachim Roos, vd på bolaget Edgeware som startades vid nyår.

-    Vår lösning går ut på att flytta ut kapaciteten i näten och lagra informationen i flashminnen. Då blir det skalbart, man får ner bandbreddsbehovet och ökar tillförlitligheten, säger han.

Edgewares server finns inte riktigt framme ännu. Produkten är under utveckling, moderkortet är klart och all hårdvara som krävs för videoströmningen finns framme. Planen är att få ut den i fälttest i vår och komma igång med produktionen i slutet av nästa år.

Servern, kallad Orbit 2x, kan då via sina två 10 Gbit/s-gränssnitt förse upp till 10 000 samtidiga tittare med 1000 timmars standard-tv. Varje sådan ”ström”, alltså förbindelse mellan server och tv-mottagare, behöver 2-4 Mbit/s bandbredd. Servern kan också hantera högupplöst tv, så kallad HDTV, men då kräv ungefär dubbelt så mycket minne och bandbredd. Ett hushåll med en HDTV-uppkoppling, två vanliga tv-apparater och därtill lite websurfning behöver beroende på kompressionsgrad alltså högst 20 Mbit/s – ingen särskilt hög kapacitet år 2007 då IP-tv ska få brett genomslag. Vid det laget räknar Joachim Roos också med att flashminnena har kommit ner i pris rejält.

-    Idag kostar flashminne drygt 40 dollar per Gbyte. Men på ett år halveras priset per bit samtidigt som kapaciteten per krets dubbleras. Flashpriserna faller mycket snabbare än DRAM-priserna är redan nu mindre än hälften räknat per bit, säger han.

Företaget har utvecklat en egen minnesmodul (DIMM) som med dagens största flashkapslar rymmer 32 Gbyte och därtill en liten FPGA. Produkten kan bestyckas med upp till 1,5 Tbyte, en siffra som ökar i takt med att minneskapslarna blir större. En stor del av konstruktörshemligheten ligger just i minneshanteringen av de relativt långsamma flashminnena.

Konkurrenter finns förstås. Men ingen har en lika kompakt konstruktion, och ingen annan erbjuder 10 Gbit/s-gränssnitt. Den som ligger närmast i tankesätt använder DRAM i stället för flash, vilket Joachim Roos påpekar är både dyrare och mer strömkrävande. Dessutom har ju DRAM den egenskapen att innehållet försvinner när spänningen slås av.

Andra konkurrenter bygger sina lösningar på industri-pc med Linux och många stora hårddiskar.

- Då krävs minst 26 pc-servrar för att få samma kapacitet som vår produkt.

Joachim Roos är en synnerligen rutinerad ingenjör, han har tidigare bland annat varit teknisk chef på nätverksprocessorbolaget Xelerated och nätverksföretaget Net Insight. Hans partner Lukas Holm och Kalle Henriksson är inga duvungar de heller – Holm har varit drivande på Net Insight, Imsys och Xelerated medan Henriksson jobbat med video och annat på Bitsim, Net Insight och Digital Vision. Edgeware söker nu riskkapital för att kunna anställa ett par utvecklingsingenjörer och annan personal som krävs för att lansera produkten.

-    Vi ser ett stort intresse från riskkapitalisterna. Jag räknar med att vi har finansieringen i hamn under oktober, säger Joachim Roos.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)