Superdatorer må vara bra till mycket, men när det gäller tillämpningsspecifika beräkningar kan de snabbas upp genom att låta en FPGA utföra en del av arbetet. Jämfört med kostnaden för en superdator är dessutom FPGA:n mycket billig. Det har såväl Cray som Silicon Graphics insett, och de båda superdatorleverantörerna har lanserat sådana maskiner.
Problemet är dock att det tar tid och kräver kompetens att programmera FPGA:n på rätt sätt – ett problem som Mitrionics i Lund säger sig ha löst.
- Med vår plattform behöver man inte vara elektronikingenjör för att programmera en FPGA. Bara 180 rader Mitrion C-kod kan generera så mycket som 150 000 rader VHDL-kod, säger Anders Dellson, vd på Mitrionics.
Crays XD1 lanserades förra året, men enligt Mitrionics är det först nu som de har något annat stöd för FPGA-utvecklingen än de konventionella VHDL- och Verilogbaserade.
- Superdatoranvändare är programmerare och inga FPGA-konstruktörer. Det har begränsat användningen av FPGA-accelerationen avsevärt, säger Dellson.
Mitrionics kompilator fungerar tekniskt lika bra när FPGA:n sitter på ett instickskort i en pc. Där är dock bandbredden på PCI-bussen en flaskhals som gör att dataintensiva tillämpningar inte snabbas upp särskilt mycket.
- Men snart kommer PCI Express – då är den interna bandbredden i pc:n ett mindre problem, säger Anders Dellson.
Mitrionics har sina rötter i ett exjobb på Lunds tekniska högskola, utfört av Stefan Möhl och Pontus Borg. De grundade företaget år 2000 med affärsidén att erbjuda FPGA-kretsarnas parallellism för tillämpningar som behöver rejäl beräkningskraft men där användarna inte ska behöva lära sig FPGA-programmering. Idag har företaget ett tiotal anställda i Lund, plus några i USA. Hittills har man haft ett antal utvecklingspartner och kunder som använt betaversioner, men snart är det dags för de skarpa produkterna.
- Version 1.0 kommer om 2-3 veckor. Då börjar också försäljningen på allvar, genom ett antal återförsäljare, säger Anders Dellson.