Än kan inte Wind River ge detaljer om vilka företag som är dess kunder och vilka typer av handenheter det gäller. Företagen vill ha ut sina mobiler på marknaden först, vilket ska ske innan årets slut.
Stämmer uppgifterna är det tydligt tecken på att Wind River nu tas på allvar som Linuxleverantör.
Verktygsgiganten Wind River väntade till 2003 med att hoppa på Linuxtåget. Under tiden etablerade sig Montavista som ledande leverantören av Linux till inbyggda system i allmänhet och till mobiltelefoner i synnerhet.
Idag duggar Wind Rivers Linuxlanseringar tätt.
I början av året kom en paketlösning för Linux nätverksutrustning. Den följs nu upp med ett paket för konsumentelektronik som utöver mobiltelefoner inriktar sig på exempelvis bärbar video och settopboxar. Konsumentlinuxversionen kännetecknas av att den har ett litet fotavtryck.
Lanseringarna riktar tydligt udden mot Montavista. Linux är öppen programvara och Wind River försöker positionera sig som den som levererar den programvara som är ”allra öppnast”.
Ett av Montavistas sätt att sälja Linux är idag på royalties, alltså mot betalning per skeppad produkt. Detta kommer Wind River att avhålla sig ifrån.
”Konkurrenter” anklagas till och med för att låsa in sina kunder. Det är den kanske grövsta anklagelse man kan rikta mot Linuxföretag, eftersom en central poäng med Linux just är att slippa beroende av leverantörer.