JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige har bra mikrovågsförutsättningar

Svensk industri borde kunna hävda sig bättre än idag inom mikrovågsteknik. Framför allt inom säkerhet och medicinsk teknik finns goda förutsättningar. Om detta rådde stor enighet på seminariet ”Mikrovågor för Tillväxt” igår på Saab Ericsson Space i Mölndal.
Det finns gott om intressanta tillämpningsområden där svensk mikrovågsindustri borde kunna hävda sig ännu bättre. Visst finns såväl stora som små framgångsrika företag, men med tanke på hur stark svensk forskning är på området och hur väl halvledarutvecklingen spelar just mikrovågsentusiasterna i händerna så borde denna nisch vara ännu starkare.

Det tar dock väldigt lång tid för svenska idéer och forskningsresultat på området att bli kommersiella produkter. Uppåt 15-20 år är inget ovanligt, och så lång tidshorisont är det inte många investerare som har.

Därtill är de svenska intressenterna är alldeles för dåliga på att kommunicera med varandra, till och med när de huserar i samma stad. Ett typiskt exempel är det faktum att Ericsson valt att inte utveckla någon fordonsradar, trots att företagets radarkompetens huserar två stenkast från Volvo.

Så gick tongångarna på seminariet Mikrovågor för Tillväxt, organiserat av industriklustret Microwave Road och Chalmers höghastighetscenter Chach, hos Saab Ericsson Space. Seminariet lockade drygt 80 personer, ungefär dubbelt så många som arrangörerna räknat med.

Församlingen verkade rörande överens om att konsumenttillämpningar inte var rätt nisch för Sverige. Istället pekades medicinska instrument, fordon och säkerhet ut som tre områden där svensk industri borde ha möjlighet att hävda sig än mer.

Chalmersavknoppningen FoodRadar är ett intressant exempel som visar hur mikrovågsteknik kan användas i hittills oprövade sammanhang. FoodRadars utrustning kan med hjälp av två antenner hitta oönskade föremål som glasbitar eller gruskorn i livsmedelsindustrin. Tekniken fungerar både på färdiga burkar och på flöden av mat i rör. Den bygger på att all mat innehåller vatten, och främmande föremål gör inte det. Dessa har sålunda annan dielektricitetskonstant, vilket gör att de syns tydligt på med rätt bildbehandling.

− Det här är ett jätteproblem för livsmedelsindustrin som vi håller på att lösa på ett relativt billigt sätt, säger företagets vd Mikael Reimers.

Tekniken har provats under en tid hos en svensk barnmatstillverkare som också har beställt en kommersiell installation. Tillverkaren har tidigare använt röntgen, men FoodRadars metod är billigare och snabbare, och dessutom slipper man strålningen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)