JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 8 april 2020 VECKA 15
Den 26 september släpptes version 1.0 av den Ethernetbaserade instrumentstandarden LXI och på Productronica lyste den röda LXI-loggan som ett utropstecken i många av test- och mätföretagens montrar.
– Det har funnits instrument med Ethernetanslutning i ett antal år men med LXI kom det en standard för att koppla hop dem och för hur man styr dem via nätet, säger Chuck Cimino på Keithley.

LXI står för "LAN extensions for instrumentation" och är en standard för nätverksbaserade testinstrument. Keithley var snabbt med att hoppa på LXI-tåget och har aktivt drivit utvecklingen av standarden. Version 1.0 klubbades den 26 september och en första revision, 1.1, förväntas komma i januari nästa år.

– Det är en del små buggar som ska fixas men planerar också för version 2.0.
När den kommer är inte klart. I version 2.0 ska det bland annat bli möjligt att koppla ihop två instrument utan att gå via en pc liksom funktioner för ökad säkerhet, för XML och för hybridsystem där inte alla instrument är LXI-kompatibla.

Dessutom pågår arbete med att ta fram ett testförfarande för godkända LXI-instrument.

– Så även om du ser LXI-loggan på en massa instrument så är de egentligen inte ”LXI-godkända”.

Testförfarandet kommer att likna det som används för bland annat Bleutooth och Zigbee.

– I princip alla av Keithleys instrument utom de allra enklaste kommer att vara LXI-instrument, säger Chuck Cimino.

Detsamma gäller Agilent som tog initiativet till standarden tillsammans med VXI Technology. Idag har organisationen som driver LXI-standarden runt 40 medlemmar. Av de större test- och mätföretagen saknas bara National Instruments.

– Alla projekt som startar på Agilent är åtminstone klass C, säger Scott Sample på Agilent.

Klass C innebär att instrumenten uppfyller LXI-standarden men att de inte har någon synkronisering. Instrument av klass B synkroniseras via Internet vilket innebär att man kan komma ner runt mikrosekunden.

Den som behöver bättre noggrannhet får gå till klass A som har en extra buss för synkroniseringen. Då blir man oberoende av Internet och kan på kortare avstånd komma ner till någon nanosekund.

Agilent lanserade 30 mikrovågsinstrument i första hand avsedda för militär- och rymdindustrin i samband med att standarden blev klar i september. Företaget använder begreppet ”syntetiska instrument” för dessa instrument på liknande sätt som National Instruments använt begreppet virtuella instrument under lång tid. Tanken är att användaren utgår från generella instrument och skapar sitt specifika instrument genom programmering.

Tillvägagångssättet är dock inte nytt. Det har använts länge i testsystem baserade på VXI- och PXI-standarderna liksom för pc-kort.

På Productronica släppte Agilent ytterligare fem LXI-instrument. Det är två digitala multimetrar, två kraftaggregat och en switchmodul.

Men alla delar i ett LXI-system behöver inte vara LXI-instrument. Det går att bygga med i stort sett alla typer av instrument även om funktionaliteten inte bli densamma. Det visade Pickering Interfaces. Företaget är mest känt för sina reläer som används i testsystem för att koppla om signalvägarna. På Productronica lanserade företaget upp ett LXI-chassi för switch-kort.

– Det fungerar bara med våra PXI-kort säger Bo Öhrwall på företagets svenska kontor.

Chassit blir dessutom billigare än ett traditionellt PXI-chassi eftersom det inte behöver någon styrenhet. Men att LXI skulle slå ut PXI, som vissa företag hävdar, det tror inte Bo Öhrwall.

– Det blir ett komplement till PXI.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)