Det och mycket annat har Svenska Datatermgruppen slagit fast i sin senaste rekommendation om hur nya och gamla företeelser i IT-världen. Gruppen leds av Terminologicentrum TNC (före detta Tekniska Nomenklaturcentralen), och har rekommenderat svenska översättningar av IT-termer och förkortningar i tio år. I gruppen ingår drygt 20 organisationer, bland dem Svenska språknämnden, Dagens Nyheter, Microsoft och KTH. Gruppens rekommendationer har i många fall etablerats som riksstandard och i vissa fall letat sig vidare till Svenska Akademiens ordlista.
Elektroniktidningen anpassar sig ”Mjukvara” istället för ”programvara”. Och "Öppen källkod” istället för ”Öppen programvara”. Där skiljer sig TNC:s rekommendationer från Elektroniktidningens språkbruk. Elektroniktidningen kommer nu att göra ett försök att anpassa sig till TNC. |
Datatermgruppen föreslår också att förkortningar som fått karaktären av självständiga ord skrivs med gemena (små) bokstäver. Man rekommenderar således pc framför PC och tv istället för TV. I plural heter det pc:ar, med kolon. Förkortningen för computer aided design skrivs cad hellre än CAD eller Cad. Och sammansättning görs med bindestreck, som i cad-cam (inte CAD/CAM alltså).
Initialförkortade namn ska skrivas versalt endast om varje bokstav utläses. Typexempel är IBM och ABB. I övriga fall, som Saab, Ikea och Perl, som alla utläses som ett ord, bör skrivas med gemener.
Intressant nog har Datatermgruppen inget emot tautologier, alltså dubbelbestämningar. Ord som IC-krets och cd-skiva (japp, de skriver IC med versaler) tycker gruppen är helt accepterade.