JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysdioder ska ersätta lampor

Utvecklingen inom lysdioder har nått det stadium då dessa på allvar kan börja konkurrera som ljuskälla för belysning. Det menar lysdiodspionjären Optoga i Arboga, som vill gå i bräschen för denna utveckling. Företaget har tagit fram tre moduler med inbyggd drivelektronik för ändamålet och räknar med att sälja mellan 50 000 och 100 000 enheter redan i år.
Strömförbrukningen, livslängden och robustheten är tre storheter där lysdioder är överlägsna dagens vanliga ljuskällor, som glödlampor, lysrör och halogenlampor. Visserligen kostar lysdioder fler kronor, både per styck och per lumen, men enligt Optogas vd Stefan Larsson tjänar man snabbt in den merkostnaden på elräkningen.

–    Ska man ljussätta ett kontor med 10 000 lumen med glödlampor så krävs 1700 W, till en kostnad över 7000 kronor. Samma belysning med lysdioder drar 330 W, vilket kostar drygt 500 kronor, exemplifierar han.

Jämför man med lysrör ligger lysdioderna inom samma elkostnadshärad. Dock har lysrören bara tiondelen så lång livslängd. Och jämfört med halogenlampor är både totalekonomi och livslängd till lysdiodernas fördel. Att lysdioder därtill tål mer stötar och slag, och att de inte innehåller kvicksilver, bly eller andra miljöfarliga ämnen är andra plusfaktorer.

–    Idag ger lysdioder ungefär 45 lumen per watt, i slutet av året kanske 60 lumen per watt. Om två år når vi 100 lumen per watt. Utvecklingen går bitvis ännu snabbare än branschens egna prognoser, konstaterar Stefan Larsson.

På Optoga har man därför under de senaste nio månaderna tagit fram moduler med vita lysdioder för inbyggnad i armaturer. De börjar nu säljas till lamp- och armaturfabrikanter.

–    När vi började projektet frågade vi 20 företag om de ville vara med. Av dem var 17 intresserade. Tre av dem har prototyper färdiga idag, de övriga är på gång, säger han.

Dessa tidiga kunder gör allt från specialarmaturer för båtar och husvagnar till industri- och inredningsbelysning och läslampor för hem och kontor. Även bilindustrin är intresserad.

–    Vi räknar med att sälja mellan 50 000 och 100 000 enheter redan i år. På sikt tror vi behovet uppgår till omkring två miljoner enheter, bara i Sverige.

Modulerna finns i tre varianter, där den enklaste har en ensam lysdiod som för 1,35 W lyser upp som mellan en halv och en 25 W-lampa, beroende på hur varmt ljus man önskar. Ju varmare ljus, desto lägre verkningsgrad – det är en av nackdelarna med tekniken. En större variant har tre lysdioder i triangel, och en tredje variant har tre lysdioder på rad. Den sistnämnda kan seriekopplas i ljuspaneler. Alla matas med mellan 12 och 24 V, och alla har låg bygghöjd på drygt 15 mm, förutom linsen. Själva lysdioderna görs av koreanska Seoul Semiconductor.

–    Koreanerna har varit oerhört tillmötesgående, vi har kunnat påverka deras utveckling i stor utsträckning. Och prestanda är generellt bättre än marknadsledande Philips och Osram, säger Stefan Larsson.

Styrelektroniken är egenutvecklad, liksom modulerna. Ett italienskt företag har hjälpt till med linserna som sprider ljuset på det sätt man önskar. Halvledarna kommer genomgående från Linear, och monteringen – på ett aluminiumsubstrat för att leda bort värme – görs av en kontraktstillverkare i Katrineholm. RoHS-kompatibelt, såklart.

–    Vi vill behålla tillverkningen i Sverige så länge som möjligt. Våra partner har kapacitet upp till två miljoner enheter om året – det är först när vi når sådana volymer som vi tror det blir nödvändigt att titta utanför landets gränser efter alternativa produktionsställen.

Optoga har fått ett bidrag från Nutek på 200 000 kronor som hjälp i utvecklingen. Men företagets övriga verksamhet – distribution av just lysdioder – har bekostat större delen av jobbet. Man har också fått en del hjälp av Chalmers. Företaget har haft en del kontakter med Energimyndigheten, som dock inte gått in med några pengar.

–    Vi följer Optoga med intresse och uppmuntrar dem på olika sätt. Kanske kan det bli aktuellt att gå in mer aktivt i höst – då tror vi att timingen kan vara den rätta. Vi har bara väntat på att lysdioderna ska nå ett pris och ett antal lumen per watt, säger Kalle Hashmi på Energimyndigheten.

Myndigheten skulle då exempelvis kunna uppmana detaljhandeln att använda lysdiodbelysning i en del tillämpningar. Utomhusbelysningen på bensinstationer och frysdiskarna i livsmedelshandeln är två områden där lysdiodernas egenskaper enligt Hashmi verkligen kommer till sin rätt. Stefan Larsson berättar gärna att man i Sydkorea räknar med att slippa bygga sex kärnkraftverk de närmaste 15 åren – så mycket energi beräknar det landet spara genom att använda lysdioder i stället för glödlampor och lysrör.

Optoga har inte patenterat sina moduler. Enligt Stefan Larsson utvecklas tekniken så fort att patent snarare hindrar än hjälper företaget. Priserna på dioderna faller med 50 procent om året, så den som vill köpa en Optogamodul och utöva omvänd ingenjörskonst hinner ändå inte komma fram med något konkurrenskraftigt förrän Optoga är framme med något ännu vassare, resonerar han.

Den stora utmaningen just nu för Optoga är att hantera den tillväxt man räknar med. Planen är att börja försäljningen i Sverige, och skaffa en distributör i Norge. En annan distributör, specialist på bilindustrin, är också på gång

–    Men vi är inte oroliga. Vi har redan kontakt med drömkunden – fast jag kan förstås inte avslöja vem det är, säger Stefan Larsson.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)