Folksam har tittat på 238 företag noterade på börsens A- och O-listor och mätt tre kriterier - andelen kvinlliga styrelseledamöter, andelen kvinnor i (moder)bolagets ledning och andel kvinnor av totalt anställda. Varje kategori betygsattes mellan 1 och 5 utifrån balansen mellan könen, och genomsnittet av dessa siffror blev slutbetyget.
Resultatet är dystert för elektronikbranschens jämställdhetsbejakare. Bland de hundra mest jämställda finns bara tre elektronikföretag - Note på plats 13, Elektronikgruppen BK på plats 50 och Lagercrantz på plats 91. På övre halvan återfinns även Bergman & Beving, Sectra och Multiq.
I flera fall går därtill utvecklingen åt fel håll i just elektronikbranschen. Enea, förra året på plats 63, har i år rasat till plats 150. Även Pricer, i fjol på plats 98, har rasat till plats 125.
Ericsson hamnar på 170:e plats, framför allt på grund av dålig kvinnorepresentation - 8 procent eller en person - i styrelsen och företagsledningen. Att bara en fjärdedel av personalstyrkan är kvinnor drar inte upp betyget. Ericssons placering är 49 steg sämre än i fjol.
Ericssons kunder har det lite bättre beställt med jämställdheten - TeliaSonera ligger på plats 21 och Tele2 på plats 68.
Bland de 40 sämsta i denna gren finns ett tiotal elektronikföretag, som Net Insight, Senea, Addtech, Partnertech, Anoto, Teleca, Sensys, OEM, Precise Biometrics och Digital Vision. Allra sist hamnar Fingerprint Cards, som inte har några kvinnor i styrelse, ledningsgrupp eller anställda över huvud taget och därför fick betyget 0.
Mest jämställt av alla börsnoterade företag enligt denna undersökning är bemanningsföretaget Poolia, som fick betyget 4,11.