JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27
Mobiltelefoner som kör flera Javaprogram samtidigt. Sony Ericssons JP-7 är den första version av Java för mobiltelefoner där det är möjligt.
I pc-världen har det varit en självklarhet sedan många år att kunna köra flera program samtidigt. I mobilvärlden har detta varit en lyx förunnad dyrare pc-mobiler.

Fram till nu. Sony Ericsson anser tiden mogen för flertrådade Javamaskiner i massmarknadsmobiler.

Funktionen finns i företagets Javaplattform JP-7 som kommer att användas i Sony Ericssonmobilerna K610, K790, K800, W710, W850 och Z710.

En JP-7-mobil kommer att kunna ha ett mailprogram skrivet i Java körandes i bakgrunden, samtidigt som användaren spelar ett Javaspel.

– Vi arbetar för att göra Java så kraftfullt som möjligt så att utvecklare ska få tillgång till liknande funktioner och utvecklingsmöjligheter som på andra öppna plattformar, säger Hanz Häger, produktchef för Java på Sony Ericsson.

Multitrådning ökar obönhörligen risken för okontrollerad resursanvändning.

– Men detta är inte någon specifikt Javaproblem utan det finns i alla multitrådade system på marknaden, invänder Hanz Häger.

– Java som teknik har flera fördelar över andra multitrådlösningar, som till exempel garbage collection. Och tunga Java-applikationer är inget problem eftersom vi har en rättvis mutitrådlösning.

I JP-7 får program som vilar i bakgrunden automatiskt en lägre prioritet och drar därmed mindre minne och batteri. Dessutom kan programkonstruktören uttryckligen ange att resurskrävande beräkningar, som grafik, ska pausas när programmet försätts i viloläge.

Javas pressmeddelande om JP-7 pratar mycket om spel och fotografering. Sony Ericsson menar sig ha uppnått spelprestanda i Java som närmar sig källkod skriven direkt mot hårdvaran. Prestandan för 3D-spel anges till nära 30 bilder per sekund i bildstorleken QVGA.

En annan nyhet är att JP-7 stöder fotograferingsgränssnittet JSR 234. Det betyder att ett Javaprogram kan bli gränssnitt till mobiltelefonens kamera och bland annat bestämma exponering, fokus, zoom och blixt. Och spela in video.

Att Sony Ericsson satsar på att göra Java till en kraftfullare plattform, betyder inte att man planerar att överge operativsystemet Symbian.

– Vi jobbar med två huvudsakliga teknologispår för våra telefoner: Java ME Platform och Symbian OS. De kommer successivt att få mer funktionalitet och även kunna dra nytta av kraftfullare och bättre hårdvara, säger Hanz Häger.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)