JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 100 miljoner till svensk cancerdetektor
Tre riskkapitalbolag investerar 100 miljoner i stockholmsbaserade Scibase, som utvecklar en detektor för hudcancer. Pengarna behövs för de studier som krävs för godkännande i både Europa och USA. Till hösten startar bolaget också ett USA-kontor.
I mars nästa år ska Scibase lansera sin hudcancerdetektor, som inte bara kan upptäcka huruvida en person har hudcancer eller ej, utan också vilken sorts cancer det rör sig om och därmed även hur allvarlig den är. Men innan den kan börja säljas på bred front så behövs godkännande från berörda myndigheter.

- Den produkt vi lanserar i mars borde räcka till CE-märkning. Sedan ska vi göra ytterligare ett par studier, varav två större i Europa och USA, för att få godkännande från amerikanska FDA, säger Scibase vd Christer Wallin.

Det är dessa studier som ska bekostas av investeringen. En del av pengarna ska dock först gå till att slutföra den undersökning man redan påbörjat i syfte att förfina mätalgoritmen och färdigställa själva instrumentet. I den första version som finns framme ligger algoritmen separat i en pc, men planen är att integrera den i instrumentet.

- Vi ligger lite före planen i den tekniska utvecklingen och har en fungerande prototyp framme, berättar Christer Wallin.

De 100 miljoner kronor som nu investerats kommer från Capman och SEB Företagsinvest, de två som i mars förra året satsade 30 miljoner i bolaget, samt från Investor Growth Capital. Sistnämnda satsar hälften av de nya pengarna.

- Det här var det bästa som kunde hända. Vi ser det som ett kvitto på att det vi gjort hittills har ökat förtroendet hos våra investorer, säger Christer Wallin.

Han konstaterar dock att bolaget kommer att behöva ytterligare finansiering när det kommer till marknadsföring och försäljning, och nämner storleksordningen 150-200 miljoner kronor. Totalt kommer därmed bolaget att ha gjort gång på cirka 300 miljoner kronor redan innan försäljningsstarten. Den summans storlek oroar inte Christer Wallin.

- De flesta bolag inom medicinsk teknik ligger betydligt högre, konstaterar han.

Att ta sig genom nålsögat FDA, Food and Drug Administration, är nödvändigt för att överhuvudtaget få sälja medicinsk utrustning i USA, är dock inte gjort i en handvändning. Det kräver konsulthjälp och juridisk assistans.

- Vi startar ett amerikanskt dotterbolag i höst. Visserligen har FDA skärpt sig och diskriminerar inte utländska bolag på samma sätt som förr, men att ha ett bolag i USA underlättar juridiken och kontakterna med myndigheterna där, säger Christer Wallin.

Scibase cancermätare beskrevs i en artikel i Elektroniktidningen i mars i år (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)