JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill se multikärnor gå på batteri – Elektroniktidningen
måndag 13 januari 2025 VECKA 03

Tre processortillverkare tar nu hjälp av forskare för att göra sina multikärnor enklare att programmera. Dagens programvara är dålig på att nyttja alla kärnor vilket gör multikärnor mindre lämpliga för batteridriven konsumentelektronik. EU sponsrar projektet.
NXP (tidigare Philips) har en multikärna som heter Ne-XVP. ST Microelectronics har en streaming-processor. Och IBM-Sony-Toshiba har sin berömda Cellprocessor. Men ingen av de tre är nöjd med programvaran som utvecklas för dem.

Nu tar de hjälp av forskningsinstitut i Israel, Spanien och Frankrike för att ta fram bättre kompilatorer. Projektet heter Acotes (Advanced Compiler Technologies for Embedded Streaming).

Nokia finns också med på ett hörn i projektet som sponsras av EU:s sjätte ramprogram för forskning. Acotes startades i somras, är på  450 manmånader, har en budget på 5 miljoner euro och ska pågå till sommaren 2009.

Forskare på följande tre institut ska slå sina kloka huvuden ihop: franska datorforskningsinstitutet Inria, Tekniska universitetet i Katalonien (UPC) och IBMs forskningslaboratorium i Haifa, Israel.

Målet med Acotes är att få in multikärnor i batteridriven konsumentelektronik. Medlet för att nå dit är att höja programmerarnas produktivitet och att höja programmens verkningsgrad.

Problemet idag är att alla kärnor i multikärnorna sällan utnyttjas. Maxprestanda uppnås endast när alla kärnor är aktiva och dit är det långt, enligt Acotes, som ger siffran att utnyttjandet idag ligger på 80/20 vilket betyder att under 80 procent av exekveringstiden används endast 20 procent av hårdvaran.

Acotes arbetshypotes är att kompilatorn och programmeraren ska samarbeta. Det är för svårt att bygga en kompilator som skapar ett optimalt parallellt program helt på egen hand. Istället ska kompilatorn ge tips och förslag till programmeraren som får fatta besluten.

Projektet kommer att titta speciellt på tillämpningarna video och radio.

Programvara som tas fram kommer att släppas som öppen källkod – verktygspaketet GNU är grundplåten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.