JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nvidias grafikprocessor får superdatorgränssnitt

Nvidia har upptäckt att dess grafikkretsar kan användas som superdatorer. Den åttakärniga grafikprocessorn Geforce 8800 har byggts om för att göra det enklare att använda den för tekniska beräkningar, vid sidan om sin roll som grafisk arbetshäst i Microsofts operativsystem.
8800 ska användas för superdatorberäkningar. Istället för att att använda ett helt kluster med datorer, ska man kunna komma undan med ett fåtal 8800-kort.

Inom elektronikområdet är exempelvis tung signalbehandling en möjlig tillämpning.

Nyheten tas också tacksamt emot av de forskare som idag är tvungna att ta till specialknep för att lura Nvidias grafikkort att göra beräkningar de egentligen inte är byggda för.

– Vi har kontakt med flera forskargrupper och har hållit dem uppdaterade med tekniken, säger Andy Keane, chef för grafikprocessorberäkningar på Nvidia, till Elektroniktidningen.

– Medan vi har hållit på och konstruera den här produkten, under fyra år, så har vi insett det blir allt vanligare att man använder grafikteknik till annat än grafik, säger David Kirk, forskningschef på Nvidia, till tidningen EE Times .

– Och det är inte det lättaste. Man måste hela tiden låtsas att man skriver grafikkod, fast det är något annat man gör egentligen. Så vår tanke är att erbjuda en möjlighet att kunna göra det mer direkt.

Programmeraren ställer enligt EE Times in Geforce 8800 till att antingen ta emot grafikkommandon eller kommandon för superdatorberäkningar. Det handlar inte bara om nya programmeringsgränssnitt; superdatorläget har en egen trådschemaläggning i hårdvara och en teknik för att låta aritmetikenheterna dela cacheminne.

Den stora utmaningen med multikärnor är att hitta en programmeringsmodell som på ett enkelt sätt låter programmeraren utnyttja potentialen. Nvidia lanserar en ny, egen, trådbaserad modell för programspråket C.

– Grunden är att man först definierar hur utdata ska se ut, och därefter konstruerar man en beräkningstråd som beräknar utdata, säger Andy Keane.

Tekniken heter Cuda.

GeForce 8800 består av 681 miljoner 90nm-transistorer uppdelade i åtta kärnor med sammanlagt 128 stycken aritmetikenheter för enkelprecisionsaritmetik. En version som har fler ALU:er och klarar dubbel precision är under utveckling.

Kretsen säljs på ett PCI-Expresskort som heter GTX8800 och betingar ett pris på 600 dollar. Det drar upp till 145 W och 116 W i snitt.

Den som redan idag vill prova att göra superdatorberäkningar på sitt pc-grafikkort, kan besöka någon av projekten Accelerator, Brook GPU och Folding@home.

Se även Elektroniktidningens specialartikel om strömningsprocessorer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)