JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enics växer i Malmö, stabilt i Västerås

Kontraktstillverkaren Enics växer i Malmö och investerar i en helt ny ytmonteringslina. Den betydligt större Västeråsfabriken har lyckats kompensera för de produkter som flyttats till Estland under året.

- Det går bra för våra kunder, så vi har växt med 20 till 25 procent det senaste året, säger Leif Johansson som är fabrikschef i Malmö.

Företaget har under hösten bytt ut en av ytmonteringslinorna i Malmö. Även denna gång är det Siemens som  levererat de tre ytmonteringsmaskinerna, av typen Siplace X2.

- Det finns många väldigt bra fabrikat men Siemens har fungerat väl och vi vinner på att ha samma fabrikat på alla maskiner.

Förutom monteringsmaskinerna har företaget också köpt ny screentryckare, ny lödugn och adderat ett optiskt avsyningssystem som står efter lödugnen. Hur mycket pengar investeringen handlar om vill dock Leif Johansson inte avslöja.

- Det är en ansenlig summa och den nya linan ger oss både bättre kvalitet och högre flexibilitet. Maskinerna kan i princip riggas under drift vilket bland annat gör att vi får fler luckor för att köra prototyper.

Enics har mellan 180 och 200 anställda i Malmö beroende på orderingång. Större delen är fast anställda men precis som alla andra i branschen hyr man in personal vid toppar. Även för nästa år ser det bra ut.

- Jag känner att det är fortsatt positivt. Det blir kanske inte lika bra som i år men det finns inget som tyder på en tillbakagång.

Företaget har fokus på industrielektronik och fabriken i Malmö har dessutom medicinelektronik som sin specialitet. Precis som Västeråsfabriken har Malmöfabriken infört så kallad ”single point of contact” under året. Konceptet går ut på att kunden ska ha lokala kontaktpersoner som tar hand om allt från produktionsledning, produktionsteknik, test och inköp till kvalitet oberoende om produkten körs i Malmöfabriken eller i någon av företagets andra fabriker.

Tanken är att underlätta för kunder som vill utnyttja kostnadsfördelarna i Enics fabriker i Estland eller Kina.

- Vi har varit väldigt inblandade i att bygga upp konceptet. Framförallt med att utveckla testmetoder, säger Stefan Eklund som är fabrikschef i Västerås.

Det senaste året har varit händelserikt i Västerås. Förutom att betydande volymer flyttat från Västerås till Estland har de två fabrikerna som Enics köpte ifjol från ABB respektive Flextronics slagits ihop till en enhet.

- Det har varit lite stökigt men vi har försökt integrera teamen och bygga något som är Enics Västerås, säger Stefan Ekelund.

Förändringarna har inte inneburit några personalneddragningar. Företaget har lyckats fylla på med nya produkter och några nya kunder. Enics har också startat ett samarbete med konsultbolaget Prevas som har sitt huvudkontor i Västerås.

- Vi har ett par projekt på gång som börjar bära frukt.

En annan positiv händelse det nya avtalet med Telenor Cinclus som utvecklar och säjer fjärravlästa elmätare.

Sammantaget gör det här att volymerna är ungefär oförändrade i Västerås och att ingen av de cirka 350 anställda har behövt sägas upp.

 Läs även intervjun med Enics vd Reijo Itkonen (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)