JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testhus nästa för storkapitalet
Taiwanesiska test- och kapslingsbolaget ASE ser ut att bli nästa stora uppköpsobjekt i elektronikbranschen. Amerikanska Carlyle Group har lagt ett bud värt 5,46 miljarder dollar.
Riskkapitalbolaget Carlyle Group vill köpa ASE, Advanced Semiconductor Engineering, för 5,46 miljarder dollar, motsvarande nära 38 miljarder kronor. Den störste ägaren, ASEs styrelseordförande Jason Chang, har redan accepterat budet för de 18,4 procent av bolaget han äger.

ASE gör test och kapsling för några av världens stora halvledarbolag, som Freescale, Qualcomm och ATI. Carlyle var en av de investerare som i september köpte Freescale för 17,6 miljarder dollar.

Test och kapsling är arbetskraftsintensiv verksamhet, och ASE anses ha missgynnats på den punkten av de taiwanesiska myndigheternas restriktioner mot etablering på det kinesiska fastlandet. Analytiker spekulerar öppet i att bolaget efter ett uppköp skulle byta legal hemvist, kanske till Hong Kong eller Singapore, och i så fall friare kunna etablera låglöneverksamhet i Kina.

ASE har ändå lyckats bli störst i sin bransch, där man konkurrerar med sina landsmän Siliconware Precision, amerikanska Amkor och Singapores Stats Chippac.

Affären kan bli den första större riskkapitalinvesteringen i ett asiatiskt elektronikföretag. Den enda andra affär i Asien av dignitet som diskuteras i medierna är försäljningen av H3C, det bolag som ägs gemensamt av Huawei och 3Com. Där uppges investerare bjuda mellan 1,5 och 2 miljarder dollar.  


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)