JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner till utveckling i småföretag

Mindre företag som vill introducera elektronik och IT i sina produkter kan få halva utvecklingskostnaden - upp till en halv miljon kronor - betald av staten. Detta tack vare ett nytt program kalla Insict. Men det brinner i knutarna - ansökan ska vara inne inom en vecka.
Företag som normalt inte sysslar med elektronik och IT har stora möjligheter att förbättra konkurrenskraften i sina produkter och tjänster genom att införa sådan teknik. Det anser i vart fall statsmakterna i rapporten Innovativa Sverige som publicerades tidigare i år.

Som ett resultat av denna slutsats startar nu programmet Insict, där små- och medelstora företag kan få stöd för produktutveckling där elektronik och IT införs. Upp till 500 000 kronor kan sökas, och på sedvanligt maner ska företaget satsa minst lika mycket själv. Företräde ges till företag inom fordons-, läkemedels-, gruv-, stål-, skogs-, rymd- och flygindustrierna.

- Vi vill ha in underleverantörerna till de här branscherna. En typisk tillämpning kan vara någon form av tillståndsövervakning för tung industri, säger Stellan Granström på Acreo som administrerar programmet.

Insict kan ses som en indirekt fortsättning på programmen Tekniq och Fuse. I likhet med Tekniq vänder sig Insict till industri som ännu inte sysslar med elektronik, och Insict kommer att använda den modell för uppsökande verksamhet som etablerades av Tekniq. Men skillnaden är att Insict ska bekosta produktutveckling, medan Tekniq enbart syftade till kompetenshöjing.

Jämfört med Fuse är Insict betydligt bredare. Fuse syftade till att få in mer asicar i svensk industri, medan Insict är mer teknikoberoende.

- Det kan vara vad som helst från sensor till display och allt däremellan, som inbyggda system eller bredbandsinfrastruktur. Även tjänster i bredbandsnätet kan komma ifråga, säger Granström.

Vinnova finansierar projektet med 17,85 miljoner kronor, vilket ska räcka till 5-10 utvecklingsprojekt om året under tre år framöver.

- Det räcker ju inte till några forskningsprojekt, där passar Vinnovaprogrammet Forska & Väx bättre. Insict är tänkt för ren produktutveckling. Erfarenheten från Fuse är att många projekt hade budget i storleksordningen 1-1,5 miljoner.

Mer information och ansökningshandlingarna finns på Acreos hemsida. Men det är bråttom - sista ansökningsdag för första omgången är 8 december. 

- Det beror på att vi har anslag för 2006. En ny omgång kommer våren 2007, säger Stellan Granström.

En koppling finns även till programmet Minst, som syftar till att öka kompetensen inom mikro- och
nanoteknik.

- De som deltagit i Minst kan mycket väl söka Insict-pengar för att tillämpa sina nya kunskaper, säger Stellan Granström som även sitter i Minsts styrelse.

Till nästa år hoppas han också få igång en fortsättning på Tekniq-programmet

- Inget är bestämt ännu. Men diskussioner pågår.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)