Bland de sex finns ÅSTC Aerospace, även känt som Ångström Aerospace Corporation, som gör produkter för rymdindustrin baserade på mikromekanik (mems). Bland annat har man tagit fram minimala minnesmoduler, styrsystem och gränssnitt som är tänkta för satelliter och obemannade farkoster. Produkterna kan även användas för försvars- och säkerhetstillämpningar. Bland kunderna finns den europeiska rymdstyrelsen ESA, försvarets materielverk och Rymdbolaget. ÅSTC Aerospace är en avknoppning från Ångströmlabbet vid Uppsala universitet och ägs till största delen av vd Fredrik Bruhn.
Från samma universitet har Chromogenics knoppats av, ett företag som sysslar med så kallad elektrokromteknologi, alltså plastfolier vars genomskinlighet kan styras med elektrisk spänning. Med tekniken går det att göra fönster som släpper igenom olika mycket ljus beroende på önskemål. Tanken är att såväl öka komforten som att spara energi. Företaget har startat tillverkning i en fabrik i Uppsala. Första kunden är en tillverkare av motorcykelhjälmar.
Även bildbehandlingsbolaget Lyyn, en avknoppning från Lunds universitet, är nominerat. Lyyn har utvecklat algoritmer för att extrahera maximal information ur bilder tagna i svåra förhållanden, som rökiga miljöer eller i grumliga vatten. Även medicinska tillämpningar finns. Lyyns algoritm används även av andra företag.
De övriga finalisterna är medicinteknikbolagen Carponovum, Arocell och Xylophane. Vinnaren i tävlingen utses senare i vår.