JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FN vill återvinna mer elektronikskrot
I samarbete med industrin och en rad organisationer har Förenta Nationerna lanserat ett initiativ för att standardisera återvinning och komma tillrätta med problemen kring elektronikavfall. Ericsson deltar i ansträngningarna.
Nu har FN engagerat sig i frågorna om elektronikavfall. I förra veckan lanserades programmet Step, Solving the E-Waste Problem. Tanken är att samarbeta kring standardisering av avfallshanteringen för att maximera återvinningen och minimera miljöpåverkan och dumpningen av elektronikavfall i fattiga länder.

FNs initiativ får stöd från en rad stora elektronikproducenter, som Ericsson, Hewlett-Packard, Microsoft, Dell, Philips och Cisco. Stöd kommer också från flera statliga och fristående organisationer som amerikanska miljöskyddsstyrelsen EPA, universitet och högskolor i USA, Europa, Kina och Japan, samt från återvinningsindustrin.

– Detta partnerskap ska ta vara på alla de allt dyrbarare resurserna som finns i elektronikskrot, och samtidigt förebygga att de smutsar ner miljön, förklarar Rudiger Kuehr som leder Steps sekretariat beläget i Bonn, i ett pressmeddelande.

– Det här blir en viktig del av Ericssons miljöhantering. Vi tror att Step kommer att spela stor roll för industrin, framför allt genom att etablera höga standarder för återvinning och avfallshantering, säger Per Jomer i Ericsson i samma pressmeddelande.

Elektronikskrot innehåller ofta välkända ädelmetaller, som guld, palladium och silver, men även mindre kända grundämnen som indium, vismut och rutenium där efterfrågan från elektronikindustrin gjort att priserna skjutit i höjden de senaste åren. Många av dessa metaller har hittills utvunnits som biprodukt till annan gruvverksamhet. Rudiger Kuehr menar att elektronikindustrin inte kan räkna med att det kan fortgå i evighet, utan att den största källan framöver kommer att bli gammal elektronik.

Då kan man även lösa de svåra miljö- och hälsoproblem som uppstått i tredje världen dit mycket av den rika världens elektronikskrot exporteras. Ibland för återvinning, men även för dumpning. Återvinningen sker ofta under primitiva förhållanden utan tillstymmelse till vare sig rening, avfallsskydd eller arbetarskydd.

Ett annat problem, enligt Step, är att mycket uttjänt elektronik skickas till fattigare länder som u-hjälp eller motsvarande. Den fungerar dock dessvärre ofta lika dåligt i mottagarlandet som den gjorde i avsändarlandet, och blir därför stående oanvänd tills den slängs på soptippen.

Step menar därför att en global standardisering av hur elektronikskrot ska tas isär och återvinnas är en viktig del av problemets lösning. Ett storskaligt projekt för att hjälpa Kina att ta hand om sitt eget elektronikskrot är också på gång från Step.

Pengar till projektet kommer från FNs universitet UNU, miljöprogrammet UNEP och handelsprogrammet UNCTAD. De deltagande företagen ska framöver också betala en avgift, och får då rätten att sätta Steps logotyp på sina produkter. Denna ska signalera till marknaden att produkten ska återvinnas på det standardiserade viset.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)