En viktig orsak till att stödet kommer just nu, är att standard-Linux från och med version 2.6 stöder MMU-lösa processorer. Tidigare har MMU-lösa processorer haft sin egen källkod i projektet uCLinux, vilket gjort det svårt att hänga med i utvecklingen.
Om du har en Xilinx FPGA Virtex 5 kan du nu alltså köra Linux 2.6 både i de hårda PowerPC-kärnorna och i mjuka Microblaze v4 och v5.
Produkten har utvecklats med stöd av Xilinx och stöder FPGA-kortet Spartan SP3E/1600. Snart kommer stöd för Virtexkorten ML40x och -50x.
Microblaze är en konfigurerbar processor – cacheminne, periferienheter och gränssnitt är justerbara funktioner. Lynuxworks verktyg genererar en installation som är automatiskt anpassad till gällande konfigurering. Idag stöds EDK 8.2 och stöd för EDK 9.1 är under utveckling.
ME är öppen källkod. Lynuxworks tjänar pengar på tilläggsverktyg och support.
Också det australiska företaget Petalogix stöder Linux på Microblaze i en distribution kallad Petalinux.
Företaget är en avknoppning från universitetet i Queensland. Inkomsterna kommer från konsultverksamhet.
Bluecat Linux ME använder version 2.6 av Linuxkärnan, medan Petalinux bygger på version 2.4.
– Vi har en stabil, vältestad och spridd Micorblazekärna som de flesta utvecklare är vana vid, säger John Williams, vd på Petalogix.
– Men MicroBlaze 2.6 är snart klar också för Petalinux. Och i den utsträckning som Bluecat ME innehåller användbara delar, kommer vi att integrera dem i vår distribution. Precis som Lynuxworks själva använt kod utvecklad av oss i Bluecat ME. Det är det som är skönheten med öppen källkod.
Petalogix har erfarenhet av Linux på Microblaze i projekt för bland annat industriautomation, konsumentelektronik och nätverksutrustning.
Linux på Microblaze kan också komma att användas i rymden – i sin egenskap av forskare på Queenslanduniversitetet, är John Williams involverad i ett sådant projekt.