JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova satsar 100 miljoner på elektroniken
Förra veckan beslutade Vinnovas verksledning att lägga hundra miljoner kronor under tre år på vad som kallas banbrytande elektronik. En utlysning kan komma redan i juni och de första projekten kan starta mot slutet av året.
I fjol genomförde Vinnova en utredning om framtiden för svensk elektronikindustri. Slutsatsen av arbetet var att det behövs ett nytt forskningsprogram på 400 miljoner kronor per år som kan stärka svensk industri inom områdena inbyggda system, nanoelektronik och fotonik. Responsen från näringsdepartementet, som handlägger frågan, har hittills uteblivit. De hundra miljonerna som nu öronmärkts för elektroniken innehåller inga nya pengar från staten utan tas från befintliga medel.

För att underbygga argumentationen för verksledningen har handläggarna på Vinnova tidigare i vinter bett forskarsverige att komma in med förslag under parollen ”banbrytande elektronik”.

Bakgrund
Idag står Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, för mellan 70 och 75 procent av anslagen till hårdvaruforskningen (IKT-hårdvara), därefter kommer Vetenskapsrådet och minst av alla forskningsfinansiärer är Vinnova.

Fördelningen har historiska orsaker men Vinnova har länge haft ambitionen att skala upp sitt engagemang samtidigt som de flesta av SSF:s program tar slut i år och det ännu inte beslutats om några nya.

Det är också skillnad på tidshorisonten för de olika finansiärerna. VR stöder den mest långsiktiga forskningen medan Vinnova är mer industrinära. SSF ligger däremellan.
 
– Jag är överraskad över antalet förslag, det har varit ett otroligt tryck, säger Ulf Öhlander på Vinnova som nu har 95 förslag på forskningsprojekt inom elektronikhårdvara på sitt bord. Sammantaget är det projekt för en miljard kronor under fem år.

Men de hundra miljoner som verksledningen nu beslutat om ska också räcka till mer än elektronikhårdvara.

– Vi ska täcka programvara och inbyggda system också, så ni kanske får fem procent av det ni sökt, sa han till det 60-tal forskare som kommit till Vinnovas seminarium i Stockholm i gårg.

Där fick företrädare för universitet och högskolor i Uppsala, Stockholm, Linköping, Lund och Göteborg, liksom forskningsinstituten Acreo och SP presentera sin verksamhet och sina visioner. Företrädare för Vinnova berättade också om sina planer.

Eventuellt kan det komma en utlysning redan i juni och de första projekten kan komma igång under året men huvuddelen av pengarna kommer att betalas ut under 2008, 2009 och 2010.

Nästa möte äger rum den 26 april.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)