JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan Enea Linux

Eneas köp av Linuxkonsulten Qivalue igår innebar en stor höjning av Eneas Linuxkompetens. Och den ska upp ännu högre - Qivalue ska kraftigt expandera sin verksamhet med hjälp av nyanställningar.
Det finns en stor efterfrågan på Linux. Det är därför Enea köper Linuxkonsulten Qivalue.

- Enea vill gå in mer och mer på Linux och behöver hjälp och resurser, säger Matti Kaikkonen, vice vd på Qivalue.

Svenska Enea köpte igår svenska Linuxkonsulten Qivalue. Tidigare fanns enstaka personer med Linuxexpertis på spridda platser i Enea. Köpet av Qivalue ger tretton experter på ett bräde, samlade på en plats.

Qivalue kommer till att börja med att fortsätta sin verksamhet som förut, och under samma namn. Man fortsätter att arbeta med sina existerande kunder.

- Vi har inga lediga resurser till annat. Alla är upptagna i projekt. Vi måste rekrytera fler embedded Linuxutvecklare, säger Matti Kaikkonen.

Qivalue jagade mer personal redan innan köpet, och kommer att fortsätta göra det under Enea. Anders Törnqvist stannar som vd för Qivalue.

- Det finns en aggressiv expansionsplan och vi har stort förtroende för Anders Törnqvists förmåga att hantera den, säger Eneas vd Johan Wall.

Enea räknar med att omsätta 14 miljoner nya kronor på köpet av Qivalue bara under resten av året. Och hoppas på ”väsentligt” mer år 2008.

Exakt vilka interna Eneaprojekt som Qivalue kommer att engageras i, är fortfarande inte riktigt bestämt. Vice vd Matti Kaikkonen är vid intervjustunden inte ens riktigt säker på vad olika projektnamn på Enea som ”Nasp” och ”Accelerator” står för.

Klart är i alla fall att Eneas behov av Linuxkomptetens ökar hela tiden.

Enea har tidigare varit ett bolag med orienterat kring det egna realtidsoperativsystemet OSE. Men idag lanserar företaget mjukvara som inte nödvändigtvis ska köras på OSE.

- Enea går mot att vara en operativsystemsoberoende leverantör av mjukvara, säger Johan Wall.

Mjukvaran är bland annat availibilitylösningen Element, kommunikationstekniken Linx och databasen Polyhedra.

- Många av våra lösningar körs redan på Linux, säger Johan Wall.

Johan Wall också storkonkurrenten Wind Rivers operativsystem VXWorks som en lämplig plattform för Eneas mjuka komponenter.

På frågan om Qivalue tidigare haft Enea som kund svarar Eneas vd,

- Inte vad jag vet.

Och det är säkert sant. Det som dock gått under hans radar är att Enea har haft 2-4 personer på en emdeddedkurs på Qivalue. Men det är också allt.

Däremot har Enea och Qivalue en stor viktig gemensam kund sedan tidigare, nämligen Ericsson.

- Ericsson är en stor kund för utbildning. Och Ericsson använder sig mer och mer av Linux överallt så deras utbildningsbehov ökar, säger Matti Kaikkonen.

Ett annat gemensamt område för företagen är medicin. Qivalue har fyra medicinprojekt i luften varav två använder Linux och de två andra kombinerar hårvaru- och mjukvaruutveckling.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)