JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linus Torvalds: Troligare att Microsoft bryter patent
Image– Om källkoden till Windows granskades på samma sätt som skedde med Linux, skulle Microsoft upptäcka egna patentintrång.

Så kommenterar Linux skapare Microsofs utspel om att Linux bryter mot 235 Microsoftpatent.
Problemet för Microsoft är enligt Linus Torvalds att de flesta knep som används för att bygga operativsystem är betydligt äldre än Microsoft.

– De grundläggande teorierna var i stort sett upptäckta på 60-talet. IBM måste ha haft tusentals sådana patent, säger Linus Torvalds till tidningen Information Week .

– Men det har gått ett halvsekel sedan dess och patentskyddet är borta sedan mycket, mycket länge.

Linus Torvalds tror inte att Microsoft i första hand är ute efter att dra någon inför domstol. Han tror istället att syftet är att skapa förvirring och osäkerhet kring Linux.

Det är inte första gången Microsoft anklagas för den här typen av propagandakrigföring, som med en engelsk term kallas Fud (fear, uncertainty and doubt). Microsofts mål skulle i så fall vara att skrämma bort användare från operativsystemet Linux och programvaran på denna – som bland annat utmanar Microsofts operativsystem Windows och kontorsprogramvara Office.

Microsoft ger ännu inga exempel på patent som Linux sägs inkräkta på. Man har bara angett antalet.

– Det är ganska avslöjande att man säger, ”vi har gjort en lista men vi säger inte inte vad det står”, säger Linus Torvalds.

– För om de avslöjade vilka patent det rörde sig om så skulle det antingen visa sig att Linux inte gjorde intrång – vilket är en klar möjlighet, särskilt om patenten är dåliga.

– Eller också skulle man kunna skriva om programkoden så att den gick runt deras larviga patent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)