JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IM och EIF går samman

Igår beslutade IM-föreningen att den vill slå ihop sig med Elektronikindustriföreningen. Den senare har tidigare fattat motsvarande beslut. Den nya föreningen ska få namnet "Branschorganisationen Svensk Elektronik".
Ett enhälligt årsmöte gav igår kväll IM-föreningens styrelse i uppdrag att ta fram en färdplan för en sammanslagning med Elektronikindustriföreningen, EIF. Tidigare har medlemmarna i EIF uttryckt samma åsikt, se artikel (länk) .

Sammanslagningen kan troligen bli verklighet tidigast nästa år. Det är en rad formalia som ska gås igenom först, och alla medlemmar som vill säga sitt i frågan ska förstås få göra det.

- Syftet är att stärka branschen som helhet. Vi har en gemensam agenda som är övergripande, och vi tror att vi blir starkare tillsammans än var och en för sig, säger Lena Norder som är såväl vd för IM-föreningen som branschansvarig - chef - för EIF.

Att hon sitter på båda dessa stolar underlättar förstås de praktiska förhandlingarna. När hon utsågs till den sistnämnda tjänsten i höstas förnekade hon dock att det skulle ses som början på en sammanslagning av föreningarna, se intervju (länk) . Och hon understryker alltjämt att det inte är hon som drivit frågan, utan att den kommit från respektive förening.

Hur verksamheten för Branschföreningen Svensk Elektronik kommer att skilja sig från dagens föreningar är långt ifrån klart.

- Det enda som finns än så länge är en uttalad ambition och ett namn, säger Lena Norder.

Sammanslagningen är ett tecken i tiden - svensk elektronik har i allt högre utsträckning konstaterat att konkurrenterna snarare finns internationellt än här hemma, och att alla aktörer i Sverige har mer att vinna på samarbete än på konkurrens. Den samsynen har dock inte alltid rått. De båda föreningarna har traditionellt haft olika fokus, då IM-föreningen organiserat ett hundratal distributörer och leverantörer medan EIF haft ett par hundra produktägande och producerande bolag som medlemmar.

- På branschnivå finns inga motsättningar längre. Visst kan enskilda företag ha olika intressen då de förhandlar med varandra, men det är mer på bilateral nivå, säger Lena Norder.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)