JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon lägger ner all FoU i Kista
Halvledartillverkaren Infineon flyttar all utvecklingsverksamhet från Kista till Tyskland och Asien. Drygt 130 personer mister sina jobb, de flesta med rötter hos Ericsson Microelectronics som Infineon köpte för fem år sedan. Kvar i Sverige behåller Infineon enbart ett säljkontor.
I torsdags informerades personalen på Infineons kontor i Kista om att designcentret läggs ned och att alla projekt flyttas till några av Infineons övriga 26 FoU-avdelningar i världen. Beslutet gör att drygt 130 anställda får se sig om efter nya jobb. Bara ett 30-tal personer kan räkna med fortsatt anställning i det säljkontor som Infineon behåller i Sverige.

Ett varsel om uppsägning har lagts, men några förhandlingar med facket har inte kommit igång ännu. Parterna vill först avvakta hur företagets erbjudande om avgångsvederlag och hjälp att hitta nya jobb tas emot. För vissa individer finns också möjligheten att flytta med projekten till Tyskland eller Asien. Därtill har Trygghetsrådet gett en del information idag och igår.

Någon enskild förklaring till att verksamheten läggs ner ges inte. Enligt företaget är det mer en allmän optimering.

- Infineon bedriver forskning och utveckling på 27 ställen i världen och tittar hela tiden över hur den organisationen kan effektiviseras. Tyvärr, för vår del, så har man nu beslutat om den här omgrupperingen, säger Elisabet Järstrand, kommunikationsansvarig på Infineon i Kista, till Elektroniktidningen.

I Kista har Infineon haft ansvar för tre områden - kretsar för GPS, Bluetooth och Dect. Överflyttningen av dessa projekt ska vara färdig senast i mars 2008, och därmed är Infineons forskning och utveckling i Sverige ett avslutat kapitel.

Beslutet kom ganska överraskande, eftersom Kistakontoret under de senaste åren fått allt mer ansvar inom koncernen. Bland annat fick man ta över ansvaret för Dect- och GPS-kretsarna så sent som 2005, och Bluetoothsystem året innan.

- Då gjordes andra omgrupperingar, som då utföll till vår favör, kommenterar Elisabet Järstrand.

Majoriteten av de anställda på utvecklingssidan har följt med sedan Infineon köpte Ericsson Microelectronics år 2002. Då var målet i första hand att komma över rf-kompetensen, något Infineon haft nytta av under de fem åren FoU-verksamheten drivits i Kista. Men numera är både produkter och verksamhet helt annorlunda än vid tiden för Ericssonköpet för fem år sedan.

- Då jobbade vi mest gentemot Ericsson som kund, med produkter som idag inte längre är kvar i produktionen.

I köpet då ingick även Ericssons halvledarfabrik i Kista, som lades ned strax efteråt. Men beslutet att lägga ner den var fattat långt innan köpet, understryker Elisabet Järstrand. Hon konstaterar också att stämningen idag på företaget trots beskedet är "förvånansvärt bra".

- Visst är det med stort vemod och sorg som många tog emot beskedet. Men folk tar det ändå med visst lugn. Vi är professionella människor och har kommit igång med transfereringen av projekten redan, säger Elisabet Järstrand.  

Så sent som i december fick Infineon i Kista en ny vd, då Andreas Pötz tog över efter Johan Tingsborg. Han sa då till Elektroniktidningen att de anställda inte skulle märka någon större skillnad med honom som chef, se artikel (länk) .

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)